Tıbbi cihaz pazarı 5 yılda % 50 büyüdü

Bir çok yerli ve yabancı firmanın yoğun ilgi gösterdiği Türkiye tıbbi cihaz sektörü son 5 yılda yüzde 50 oranında büyümeyi başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Ercan ÜSLÜ
 
SAMSUN - Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (Samsun MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Türkiye tıbbi cihaz pazar büyüklüğünün toplamda yüzde 50 oranında büyüyerek 2010 yılında 1.91 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kümelenme Bilgi Merkezi, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası ve Samsun MEDİKUM ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’ adı altında ortak bir toplantı gerçekleştirdi. ‘Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilgilendirme Toplantısı’nın Samsun Yelken Kulüp’te düzenlenen toplantısında söz alan Dr. Ahmet Aydemir, KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında geçen yıl hazırlanan sektör strateji raporuna göre 2005 yılında 1.27 milyar dolar olan Türkiye tıbbi cihaz pazar büyüklüğünün yıllık ortalama yüzde 8.5, toplamda ise yüzde 50.36 oranında büyüdüğünü ifade ederek, "2010 yılında ise 1.91 milyar dolara yükseldi. 2012 verilerine göre dünyada medikal sanayi sektörü büyüklüğü 300 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Medikal sanayi sektörünün ortaya çıkarmış olduğu ekonomik değer birçok yerli ve yabancı şirketin yüksek ilgisini çekiyor. Ancak, medikal sanayi sektörüne yönelik ürün tedariğinin yüzde 85 kadarı yurtdışından ithal ediliyor. Ülkemizde sektörün ilk 5 yıl içinde dünya pazarından yüzde 1 pay alması için ihtisas OSB’lere ihtiyaç var" diye konuştu.
 
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sedat Demirci de, tıbbi alet üretimi noktasında Samsun’un merkez konumunda olduğunu vurgulayarak, "Samsun sağlık alanında, gerek teşhis tanı tedavi merkezleriyle, gerek tıbbi medikal aletler üretimiyle büyük gelişme sağladı. Sağlık serbest bölgesine aday olarak gösterilen kentimiz, medikal alet üretiminde de oldukça önemli bir aktör" şeklinde konuştu.
 
Merkezi satın almalar sektörü çok üzdü
 
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir ise Ankara, İstanbul ve İzmir’in yanı sıra Samsun’un da tıbbi cihaz sektöründe önemli bir kent olduğuna dikkat çekerek, "İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu’nun dışında özellikle Kamu Hastaneler Birliği’nin ve bağlı genel sekreterliklerinin bundan sonraki süreçteki çalışmaları sektörümüzün gelişimi açısından çok önemli yer tutacak. Merkezi satın almalar sektörümüzü şimdiye kadar çok üzdü. Şimdiki endişemiz de genel sekreterlikler vasıtasıyla toplu alımların yapılması. Bundan özellikle bölge firmalarımızın negatif etkilenmesinden endişe ediyoruz. Bu alımlardan bölgedeki arkadaşlarımızın da pay alması çok önemli. Bunu yeni genel sekreterliklerden bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Satış noktalarını artık bir eczane gibi ruhsatlandıracağız
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek: Sektörün önünü açmak için sektör temsilcileriyle yakın temas halindeyiz. Tıbbi cihazlar konusunda bir mevzuat hazırladık. Yayınlamak üzereyiz. Satış noktalarını artık bir eczane gibi ruhsatlandıracağız. Sektörle alakası olmayan kişi tıbbi cihaz satış noktasında mesul müdür olarak çalışamayacak. O işyerleri bizim tanımladığımız kişiyi çalıştırabilecek. Bu mesleği yapan kişileri de tanımlamış oluyoruz. Halkımız da işletmelerinize de daha güven duyar hale gelecek. Ciddi denetimler yapıyoruz. Sektörle ilgili çok sayıda mevzuat hazırlıyoruz" diye konuştu.