TİM: Kısa ve uzun vadede ümitliyiz

Büyükekşi, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için 8 bakanlıkla hummalı bir şekilde çalıştıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kısa ve uzun vadede ümitli olduklarını ifade ederek, "500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için 8 bakanlıkla birlikte 10 aydan beri hummalı bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
Büyükekşi,  Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) 3. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "komşularla sıfır sorun" politikasının, kendilerinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu ve bunu "sıfır sorun, sınırsız ticaret" olarak geliştirdiklerini söyledi.
Türkiye'nin son yıllarda yabancıların deyimiyle "yükselen bir yıldız" olduğunu belirten Büyükekşi, 2009'da dünya ticareti 11,6 trilyon dolara düşerken, Türkiye'nin 102 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, "100'ler kulübünde" kaldığını kaydetti.
Büyükekşi, geçen yıl bazıları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde olmak üzere 30 adet yurt dışı gezisi gerçekleştirdiklerini ve bunların 10 adedini TUSKON'la ortak yaptıklarını anlattı.
İhracatta 2009'un Ekim ayından itibaren güzel haberler vermeye başladıklarını dile getiren Büyükekşi, "Ocak-şubatta sevindirici haberlerle güzel mesajlar veriyoruz. Avrupa pazarına yönelik ihracatta ciddi artışlar oldu. Avrupa pazarı tekrar geri geldi" dedi.
Büyükekşi, sanayi ihracatının artış gösterdiğine değinirken, TİM olarak 111 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını, bunu gerçekleştirmeyi ve geçmeyi umduklarını ifade ederek, "Kısa ve uzun vadede ümitliyiz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için 8 bakanlıkla birlikte 10 aydan beri hummalı bir şekilde çalışıyoruz" diye konuştu.
TUSKON'la yaptıkları işbirliği sonucunda geçen yıl yeni firmaların ihracatçı olduğunu ve ihracatçı olma yolunda ilk adımlarını TUSKON'la birlikte attığını kaydeden Büyükekşi, ihracatın daha da gelişeceğine inandıklarının vurguladı.
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral
Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) 3. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, konfederasyonun, kuruluşundan bu yana düzenlediği 10 uluslararası Dış Ticaret Köprüsü ve çok sayıda yurt içi iş geliştirme platformu ile yabancı ve Türk işadamlarına 200 bine yakın karşılıklı iş görüşmesi yaptırarak 14 milyar dolar civarında yeni ticaret hacmi oluşturduğunu kaydetti.
TUSKON'a bağlı derneklerin, ihracatın Türkiye geneline yayılmasına vesile olduğunu söyleyen Meral, "İhracatçılığı ulaşılamaz bir hedef olmaktan çıkarıp, herkesin hayalini kurduğu bir meslek haline getiren TUSKON, hükümetimizin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için gerekli olduğunu düşündüğü 40 bin yeni ihracatçıyı oluşturmaya soyunmuştur" diye konuştu.
Bu hafta 40'a yakın işadamı ile gerçekleştirdikleri Endonezya gezisinde 450 civarında Endonezyalı iş adamı ile görüşmeler yaptıklarını belirten Meral, düzenlenen programlar sonucunda birçok TUSKON üyesinin hedeflendiği üzere küresel oyuncu haline geldiğini, ticaretle yetinmeyen bu firmaların başka ülkelerde üretime başladığını anlattı.
Meral, global ekonomik krize de değinerek, "Uygulamaya konulacak mali kurala disiplinle uyulması ekonomimizin öngörülebilirliğini artıracak ve yatırım risklerini düşürecektir. TUSKON olarak IMF'nin bir öcü gibi görülmemesi gerektiğini düşünüyor, şartlarının ülkemiz menfaatlerine uygun ve maliyetinin düşük olması halinde IMF kredilerinin de bir finans kaynağı olarak kullanılmasında mahzur görmüyoruz" şeklinde konuştu.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen, tasarının Türk milletinin onurunu rencide ettiğini ve iki ülke arasında olumlu seyreden ilişkileri tehlikeye attığını söyleyen Meral, Türk iş dünyası olarak ABD yönetiminin bu noktadan geri dönülmesi için üzerine düşeni yapmasını beklediklerini kaydetti.
TUSKON yönetim kurulu başkanlığı seçimi
Rızanur Meral, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) 3. Olağan Genel Kurulunda yeniden yönetim kurulu başkanlığına seçildi.
TUSKON'un bugün yaklaşık 5 bin işadamının katılımıyla yapılan 3. Olağan Genel Kurulunda belirlenen yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
"Rızanur Meral, Ahmet Ciğer, Ahmet Küçükbay, Ali Çiçeksay, Aydın Ateş, Cahit Durmaz, Cahit Erbalcı Erbalcı İnşaat Malz, Doğan Kaynak, Efsane Turan, Fuat özbekli, İsmail Hakkı Kısacık, Mustafa Yıldız, Necat Nasıroğlu, Nurettin Eroğlu, Osman Nakiboğlu, Osman Reis, Ömer Faruk Kavurmacı, Ramazan Davulcuoğlu, Recep Ekşi, Şükrü Boydak ve Vedat Yöndem."
Bu arada, TUSKON Dış Ticaret Köprüsü Programları sonrasında yurt dışında başarılı yatırımlara imza atan şirket temsilcilerine plaketleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Plaket alan şirketler, Altaş Şirketler Grubu, Artline Mobilya, Boydak Holding, Çalkan Kombine Tesisi, Çalışkan Grup, Depa Elektronik, Eroğlu Holding, Flekssit Mobilyaları,Jorum Uluslararası Yatırım şirketi, K.C.G Textile EGYPT, Mevera Gruop, Özgün İnşaat, Rixos Gruop, Taha Holding, Tiryaki Şirketler Grubu ve Yolasan Hazır Beton olarak sıralandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir