Tır şoförlerinin evlerine bayram erken geldi

Irak'ın Musul kentinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından alıkonulan ve dün serbest bırakılan tır şoförlerinin evlerinde bayram havası yaşanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Irak'ın Musul kentinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından alıkonulan ve dün serbest bırakılan tır şoförlerinin evlerinde bayram havası yaşanıyor.

Dün gece Birecik ilçesindeki evlerine gelen 4 şoför, aileleriyle hasret gideriyor. Yakınları ve komşularının yalnız bıraktığı şoförler, ziyaretçilerine 23 gün boyunca yaşadıklarını anlatıyor.

 Kardeşiyle beraber alıkonulan Müslüm Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesine kavuştuğu için çok sevinçli olduğunu söyledi.

Kurtulmalarında emeği geçen herkese teşekkür eden Görmez, rehin tutuldukları süre içerisinde herhangi bir eziyet veya işkenceye maruz kalmadıklarını dile getirdi. 

Türkiye'nin çok büyük bir devlet olduğunu ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Başta Ahmet Davutoğlu olmak üzere Allah tüm devlet birimlerinden razı olsun. Başbakanımız sayesinde kurtulduk. Gizli tuttuğumuz telefonlar sayesinde ailelerimizle görüşüyor, yetkililerle irtibat kurabiliyorduk. Ama Türkiye'deki yayınlar bizi riske atıyordu. Bu nedenle yayın yasağı hayatımızı kurtardı. Televizyonları izledikten sonra bize 'telefonları çıkarın' diye başımıza silah dayıyorlardı. Çünkü Türkiye ile irtibat kurduğumuzu anlıyorlardı."

Görmez, IŞID'in tırlarını geri vermediğini hatırlattı. 

Tırların ekmek tekneleri olduğunu belirten Görmez, "Çocuklarımızın nafakasını tırlarımız sayesinde çıkarıyorduk. Tırlara ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek bırakmadılar. Şu an ne yapacağımızı bilemiyoruz. Çünkü ellerindeki tırların neredeyse tamamı kredilerle alınmış araçlar. Rehin tutulduğumuz için geçen ay taksit ödeyemedik. Herhangi bir destek olmazsa sıkıntılı günler bizi bekliyor. Ama Allah devletimize zeval vermesin, inşallah bizim bu sorunumuza da bir çare üretirler" dedi.

Hüseyin Görmez ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 2 günde bir kendilerini aradığını anımsattı. 

Anne-babanın sevinç gözyaşları

Şoförlerden Mustafa Polat ise çocuklarının nafakası için Irak'a gittiğini söyledi.

Anne Durdu Polat da oğluna kavuştuğu için çok sevinçli olduğunu dile getirdi. 

Baba Halef Polat ise kendisinin de tır şoförü olduğunu anlattı. Zaman zaman duygusal anlar yaşayan Polat, şöyle konuştu:

"Oğlumun rehin alındığı bölgeye yakın bir yere ben de yük götürmüştüm. Yükü indirirken oğlumun rehin düştüğünü öğrendim. Hemen birşeyler yapmak istedim ama elimden birşey gelmedi. Musul'da savaş çıkınca artık oğlumun geri geleceğine olan inancım iyice azaldı. Oğlumuzun yolunu bekledik. Ama çok şükür devletimiz oğlumuza kavuşmamızı sağladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan Allah razı olsun."

Ailesi için kurban kesti

Irak'ın Musul kentinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından 23 gün alıkonulduktan sonra serbest bırakılan tır şoförlerinden Mehmet Ceydan için ailesi kurban kesti. 

Uzunköy Mahallesi'nde oturan ailesiyle hasret gideren 8 çocuk babası Ceydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendini yeniden dünyaya yeniden gelmiş gibi hissettiğini söyledi.

Yaklaşık bir ay önce evden ayrıldığını anlatan Ceydan, "Huzursuz bir şekilde Irak'a gittim. Evden ayrıldığımda sanki olacaklar içime doğmuştu, ayaklarım geri geri gidiyordu. Normalde Musul'a aynı gün ulaşıyordum ama bu kez içimdeki sıkıntıdan Zaho'da bir gece kaldım" dedi.

Musul'da yüklerini boşalttıkları sırada 11 şoförle gözaltına alındıklarını ve buradan bilmedikleri bir bölgedeki okula götürüldüklerini anlatan Ceydan, o anda ailesine geri dönemeyeceğini düşündüğünü ifade etti.

Ceydan, kendilerine kötü muamele yapılmadığını ancak tutuklu olmanın verdiği psikolojiyle büyük sıkıntı çektiklerini aktardı. Tüm ihtimalleri göze alarak kaçmayı düşündüğü ancak kriz masasıyla yaptığı görüşmesinde bu düşünceden vazgeçtiğini dile getiren Ceydan, şöyle konuştu:

"Ailemin moralini bozmamak için yaşadıklarımızı anlatmadım. Oradayken bize kötü muamele olmadı ama sürekli kafamızın üstünden bombalar geçiyordu. Adamlar, 'sizi kaç kere uyarmamıza rağmen niye geliyorsunuz' diye konuşuyordu. Çok sıcaktı ve stresliydik. Dönmeyi aklımın ucundan bile geçiremiyordum. Ama çok şükür bitti. Şu anda yaşadığım duygu anlatılamaz, yeniden doğmuş gibiyim. Sonuçta bitti ve ailelerimize kavuştuk."

Ceydan'ın eşi Curiye Ceydan ise 23 gün boyunca büyük üzüntü yaşadıklarını ve 8 çocuğuna hem anne hem de babalık yapmaya çalıştığını söyledi.

Yetkililerin sürekli kendilerini arayarak bilgi verdiğini anlatan Ceydan, eşinin geri gelmesini sağlayanlara teşekkür etti.

Yaşananları artık unutmak istediğini aktaran Ceydan, eşi için 2 koyun adadığını ve bugün onları kurban ettiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir