TL'nin görünümünde temel değişiklik olmaz

Goldman Sachs, MB kararlarının TL'nin görünümünde temel değişiklik yaratmayacağı görüşünü paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Uluslararası yatırım kuruluşları, Merkez Bankası'nın dünkü faiz toplantısında aldığı kararları ve zorunluluk karşılık oranını artırmasını değerlendirdi.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda gecelik faizleri 400 baz puan indirme kararını değerlendiren Goldman Sachs ise bunun kısa vadeli sermaye girişleri ile mücadele için alınmış bir karar olduğunu belirtti.

Bu kararın TL'yi geniş talep ve hala devam eden faiz farklılıkları ile desteklenen görünümünde temel değişiklikler yaratmayacağına inanan Goldman Sachs, bununla birlikte kısa vadede TL'nin, TCMB'nin iç para piyasasındaki manevra alanını ne kadar agresif şekilde kullanacağı konusunda netleşme olana kadar düşük performans gösterebileceğini vurguladı.

"Likiditenin daraldığından emin olmak isteyecektir"

JP Morgan, Merkez Bankası'nın TL için zorunlu karşılık oranlarını yüzde 5.50'den yüzde 6.00'ya çıkarmasını beklenen bir gelişme olarak yorumladı. Kuruluş değerlendirmesinde, "Bankanın faiz kararı açıklamasında yer alan hızla büyüyen krediler ve kötüleşen dış denge endişelerinin artışa işaret ettiği anlaşılıyordu" denildi.

Bankanın ciddi endişelerinin olduğunun altını çizen JP Morgan, "TCMB piyasa likiditesinin daha da daraldığından emin olmak isteyecektir" yorumu yaptı.

Raporda, oranların son artırımla kriz öncesi düzeylere geldiğinin altı çizilirken Merkez Bankası'nın kredi büyümesi yavaşlayana kadar yeni zorunlu karşılık oranları artışlarına gidebileceği aktarıldı.

Kuruluş, TCMB'nin para politikasında daha da daraltma konusunda sinyal verdiğinin bunun sonuçlarının bayram tatilinin ardından görülebileceğini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir