TMO, fındık piyasasına yeniden giriyor

2008 ürünü fındık stoklarının bir bölümü, 1 Nisan'dan itibaren satışa açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Yeni ürün fındığın piyasaya girmesi ile birlikte geçen yıl ağustos ayında kabuklu fındık toptan satışlarını durduran Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yeniden piyasaya giriyor.
TMO'dan yapılan duyuruya göre, 2008 ürünü fındık stoklarının bir bölümü, 1 Nisan'dan itibaren, kilosu 4,80-5 liradan satışa açılıyor. Satış fiyatları, Mayıs ve Haziran aylarında, kiloda 10 kuruş artırılacak.
Fındık müdahale alım görevi çerçevesinde 2006, 2007 ve 2008 yıllarında toplam 694 bin ton fındık alan TMO'nun, geçen yıl Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararıyla açıklanan fındık stratejisi kapsamında müdahale alım görevinin sona erdiği hatırlatılan açıklamada, şöyle devam edildi: 
"Bu doğrultuda, 2009 yılı Temmuz ayından itibaren fındık alım görevi sonlandırılan TMO, 2009 yılı Ağustos ayında hasat döneminin başlamasıyla birlikte fındık satışlarını durdurarak, piyasa taleplerinin üretici ürünlerinden karşılanmasını ve fiyatların serbest piyasada arz talep dengesi içerisinde oluşmasını amaçlamıştır.
TMO'nun stoklarında bulunan eski yıl ürünü fındıkların yağ imalatında kullanılacağı, 2010 yılı Ocak ayına kadar piyasaya fındık satışı yapılmayacağı ve bu tarihten itibaren de üreticilerin piyasaya ürün arzının tamamlanmasının bekleneceği çeşitli dönemlerde kamuoyuna açıklanmış ve bu açıklamalar doğrultusunda hareket edilmiştir.
Hasattan bugüne kadar fındık piyasasındaki gelişmeleri yakından takip eden kuruluşumuz, üreticilerin piyasaya fındık arzının devam ettiği dönemlerde stoklarını satışa açmayarak ve çeşitli deklarasyonlarıyla üreticilerin olumsuz etkilenmesini önlemiş, piyasada fiyatların arz talep dengesi içerisinde ve makul düzeyde oluşmasını sağlamıştır." 
Mayısta kilo başına 10 kuruş artış olacak
Sektörün ihtiyaçlarının karşılanması suretiyle piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesi ve fındık ihracatının gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi amacıyla, stoklarda bulunan 2008 yılı kabuklu fındıkların bir kısmının 1 Nisan'dan  itibaren peşin bedel mukabilinde serbest ve protokollü satışa açıldığı bildirilen açıklamada, satış fiyatının yüzde 50 sağlam iç esasına göre kademeli olarak belirlendiği belirtildi. 
Buna göre, TMO, Nisan'da levant kalite fındığın kilosunu 4,80 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu ise 5 liradan satacak. Satış fiyatı, Mayıs ve Haziran aylarında kilo başına 10 kuruş artırılacak. TMO, levant kalite fındığın kilosunu Mayıs'ta 490 Lira, Haziran ve Temmuz'da 5 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da Mayıs'ta 5,10 lira, Haziran ve Temmuz'da 5,20 liradan satacak. 
Duyuruda, 2006 ve 2007 yılı mahsulü fındık stoklarının yağ imalatında kullanılacağı ve bu stokların hiç bir şekilde piyasaya sürülmeyeceği vurgulandı. 
Bu konularda ilginizi çekebilir