TMO, mısırı 543 liradan alacak

Geçen yıl 450 lira olan mısır müdahale alım fiyatı, bu yıl 40 lira artırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2010/2011 dönemi için mısır müdahale alım fiyatını, ton başına 490 lira olarak belirledi.

TMO'dan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl 450 lira olan mısır müdahale alım fiyatı, bu yıl 490 liraya yükseltildi. Mısır için ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ton başına 40 lira prim ödenecek. Açıklamada, 490 lira alım fiyatı, 40 lira prim ve diğer destekler dikkate alındığında fiyatın 543 liraya ulaştığı belirtildi.

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Türkiye'de 2002 yılında 2,1 milyon ton olan mısır üretimi, uygulanan politikalar sonucunda yüzde 100 artışla bugün 4 milyon ton seviyelerine yükselerek tüketimi karşılar düzeye geldi. Bu yıl 9 Ağustos'ta Akdeniz Bölgesi'nde başlayan mısır hasadı ile birlikte TMO tarafından 11 Ağustos'ta taahhütname karşılığı alımlara başlanırken, bugüne kadar 6 bin 234 ton alım gerçekleştirildi.

Hasat başlangıcında Akdeniz Bölgesi'nde 470-475 lira seviyelerinde olan piyasa fiyatlarının, hasadın yoğunlaşması ile birlikte 455-465 lira seviyelerine gerilemesi üzerine TMO'nun müdahale alım fiyatı ve politikalarının açıklanması gereğinin ortaya çıktığına işaret edilen açıklamada, yeni hasat döneminde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, belgeleri çerçevesinde sınırsız alım yapılacağı bildirildi.

Açıklamaya göre, ürün bedelleri, 30 gün içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacak, ürünü banka kartı ile teslim edenlere 20 gün içerisinde ödeme yapılacak. Ürününü emanete bırakan üreticilere, talepleri halinde yüzde 30 avans ödenecek, ürünün geri çekilmesi durumunda ise depo kira ücreti alınmayacak.

Makbuz senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi kullananların, ürünlerini TMO'ya satmamaları halinde kredi faizinin yüzde 25'lik kısmı TMO tarafından karşılanacak. Kendi depolarında veya kiraladıkları depolarda ürün stoklayanlar da yerinde emanet alım sistemi kapsamında makbuz senedi karşılığı kredi kullanabilecekler.

Müdahale alım fiyatı belirlenirken, üretim miktarı, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler, geçen yılki fiyatlar, ikame ürün fiyatları, maliyet, enflasyon oranı ve üretimin sürdürülebilirliğinin dikkate alındığı, TMO'nun kendisine yönelen bütün mısırı alacak şekilde hazırlıklarını tamamladığı belirtildi.

TMO, alım fiyatları ile birlikte satış fiyatlarını da açıkladı. Buna göre, Ofis, 1 Ocak 2011'den itibaren mısırın tonunu 580 liradan satacak.

TMO, geçen yıl 832,32 bin ton mısır almıştı. Müdahale alım fiyatı, geçen yıla göre yüzde 8,88 artırılmış oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir