TOBB: Açılan ve kapanan şirket sayısı ocakta arttı

TOBB verilerine göre yeni kurulan şirket sayısı yüzde 26,83, kapanan şirket sayısı ise yüzde 26,18 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TOBB verilerine göre ocak ayında yeni kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,83, kapanan şirket sayısı ise yüzde 26,18 oranında arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Sicili Gazetesi'nde "2010 Yılı Ocak Ayına İlişkin Kurulma, Girme ve Kapanma istatistikleri" açıklandı.

Buna göre, bu yılın ocak ayında yeni kurulan kooperatif sayısı bir önceki yılın söz konusu ayına göre yüzde 67,16'lık, gerçek kişiler tarafından kurulan ticari işletme sayısında da yüzde 1,84'lük artış oldu.

Söz konusu dönemler karşılaştırıldığında tasfiyeye giren şirket sayısında yüzde 0,66 azalma meydana gelirken, tasfiyeye giren kooperatif sayısında da yüzde 4,58 oranında artış saptandı.

Bu yılın Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısında yüzde 26,18'lik bir artış meydana geldi.

Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Sicili Gazetesi yayınladığı istatistiklere yeni veriler ekledi. TOBB, her ay yayınladığı açılan-kapanan şirket istatistiklerinin yanı sıra, şirketlere ait sermaye, faaliyet ve şubelerle ilgili verileri de bundan böyle yayınlayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, kooperatif ve ticaret unvanlı işyerleriyle ilgili, kurulan ve kapanan şirket istatistiklerinin yayımlanma sorumluluğu, 2009 yılında düzenlenen İstatistik Konseyi toplantısında TOBB'a devredildi. İstatistik Konseyi kararı gereği, alt yapı ve teknik hazırlıklarını tamamlayan TOBB, ilki bugün olmak üzere söz konusu ilave istatistikleri de içeren bilgileri periyodik olarak her ay yayınlayacak.

Daha önce istatistiklerde yer almayan şirketlerin sermaye dağılımları, anonim ve limited şirketler için ayrı ayrı sunulacak. Ayrıca kurulan ve kapanan şirketlerin iller bazında ve Türkiye genelindeki istatistiki durumları da TOBB tarafından yansıtılacak.

Şirketler ve bankalara ait şube açılış ve kapanışları ile şirket birleşme sözleşme sayıları da yine bu kapsam içerisinde yayınlanacak.

Özel istatistikler

TOBB'un ilk kez bugün yayınlamaya başladığı yeni verilere göre bu yılın Ocak ayında kurulan anonim şirketlerin yüzde 39,57'sinin sermayesi 50 ile 100 bin lira arasında bulunuyor. Limited şirketlerin yüzde 25,79'unun sermayesi  75 ile 100 bin lira arasında, yüzde 21,26'sının ise 40 ile 50 bin lira arasında olduğu saptandı.

Kurulan limited şirketlerin yüzde 9,64'ü ikamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı sektöründe faaliyet gösterirken, kurulan anonim şirketlerin yüzde 8,26'sı ise elektrik enerjisi üretimi sektöründe faaliyet gösteriyor.

Kurulan şahıs firmalarının yüzde 10,65'i belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticarette faaliyet gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir