TOBB, Pakistan'a 1 milyon dolar yardım yapacak

Hisarcıklıoğlu, hızlı hareket etmek gerektiğini vurgulayarak, "Bugün yardımcı olamazsak, yarın geç olabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Sel felaketine uğrayan Pakistan'a yardım kampanyası başlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu'nun 1 milyon dolar tutarında nakdi yardım kararı aldığı açıklandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hızlı hareket etmek gerektiğini de vurgulayarak, "Bugün yardımcı olamazsak, yarın geç olabilir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin'in katılımıyla kampanyaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Hisarcıklıoğlu sözlerine, sel felaketinde hayatını kaybeden Pakistanlılara Allah'tan rahmet, yaralılara da sabır ve acil şifalar dileyerek başladı.

Pakistan halkının ülke tarihinin en büyük felaketiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Pakistan'ın altıda 1'inin sular altında kaldığını, 600 bine yakın ev ve işyerinin hasar gördüğünü kaydederek, ölenlerin sayısının 2 bini bulduğunu ve yaklaşık 20 milyon kişinin felaketten etkilendiğini anlattı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Pakistan'da 6 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını, 3 milyon çocuğun su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski taşıdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Sadece tarım arazileri ve tahıl depoları değil, ulaşım altyapısı da büyük hasar almıştır. Pakistan'ın yanlız bırakılması halinde milyonlarca insan açlık, susuzluk ve salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Hatta çıkacak kargaşa ve çatışmalar hem Pakistan'ı hem de bölgeyi çok daha büyük tehlikelere sürükleyebilir.

Pakistan'ın yaşadığı felaket, Haiti depreminden daha büyüktür. Ama uluslararası yardım henüz oradaki seviyede değildir. Küresel dünyada yaşamanın bir kuralı olmalı, sadece iyi günde, fırsatlara odaklanmak yetmez, kötü günde sorunlara cevap üretebilmek, dertlere derman olabilmek gerekir."

Pakistan, gelecekle yüzleşme olacaktır

Doğal afetlerin önüne geçilemeyeceğini ancak bu felaketlerin daha hafif atlatılması için uluslararası ve etkin bir yardımlaşma sisteminin kurulabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Pakistan, dünya liderlerinin, sivil toplum örgütlerinin ve uluslararası kuruluşların gelecekle yüzleşmesi olacaktır. Bu yüzleşme olmazsa geleceğe yol alamayız" dedi.

Pakistan'a yapılan yardımların şu anda çok yetersiz olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak harekete geçmek istediklerini, bu çerçevede 1 milyon dolar tutarında nakdi yardım yapmak üzere yönetim kurulunun karar aldığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin her tarafından yardım kampanyasına katılımı sağlamak amacıyla Halk Bankasında bir yardım hesabı oluşturduklarını belirterek, yardım faaliyetinin 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsalar kanalıyla duyurulacağını ve yaygınlaştırılacağını söyledi.

Bu banka hesabında toplanan yardımların devletin resmi kanalları üzerinden Pakistan'a ulaştırılacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, "Önümüzdeki dönemde suların çekilmesinden sonra Pakistan'ın ihtiyaç duyacağı, müteahhitlik, enerji, ulaşım, tarım ve altyapı hizmetlerinin rehabilite edilmesi konusunda da destek olmayı planlıyoruz" dedi.

Azizuddin: Altyapıda büyük hasar var

Pakistan Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin de, Pakistan'daki sel felaketiyle ilgili Hisarcıkloğlu'nun çizdiği tabloya ekleyecek bir şeyi bulunmadığını, ülkenin çok zor durumda olduğunu ifade ederek, altyapıda da büyük hasarlar meydana geldiğini ve bazı tahminlere göre ülkenin 70 yıl geriye gittiğini söyledi.

Selin yarattığı etkinin uluslararası camia tarafından yeterince fark edilmediğini kaydeden Azizuddin, mevcut verilere göre ülkede 2 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, ancak asıl tablonun sular çekildikten sonra daha net ortaya çıkacağını söyledi.

Yaşamını kaybeden kişi sayısının, görece diğer büyük afetlere göre az sayılabileceğini, ancak bu insanların ailelerini, evlerini, hayvanlarını, geçim kaynaklarını yitirdiklerini anlatan Azizuddin, "Bu çapta bir felaketle tek başımıza savaşamayız, böyle bir kapasitemiz yok" dedi.

"Pakistan halkını kurtarmaları için seslenmek isityoruz"

Pakistan'a ilk yardım elini uzatan ülkelerin başında "kardeş ülke" Türkiye'nin geldiğini ifade eden ve konuşması sırasında teşekkürlerini yineleyen Azizuddin, diğer ülkelerin de yardım sağladığını, ancak yardımların yetersiz kaldığını ifade etti. Azizuddin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun bugün Pakistan'daki sel felaketine dikkati çekmek amacıyla özel bir toplantı yapacağını söyledi.

Azizuddin, "Bizler Türk kardeşlerimize çok teşekkür etmek istiyoruz. Kalbinde insanlık olan herkese teşekkür etmek istiyoruz ve Pakistan halkını gelip kurtarmaları için buradan seslenmek istiyoruz" diye konuştu.

Pakistan'a yardımın 2 boyutu olduğunu, ilk etapta gıda, su gibi acil ihtiyaçları bulunduğunu, ikinci adımda da altyapının rehabilitasyonu gerektiğini kaydeden Azizuddin, yüzbinlerce kilometre yolun, demiryolu ağının, elektrik hattının sular altında kaldığını, maliyetin hesaplanabilmesi için de yardım gerektiğini belirtti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir