TOBB, ticareti geliştirmek için imza atacak

Hisarcıklıoğlu, Türk-Lübnan İş Forumu'nda Arap Odalar Birliği ile TOBB arasında karşılıklı işbirliğini öngören anlaşmayı imzalayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), küresel krizin en az hasarla atlatılmasına katkı sağlamak amacıyla ticareti geliştirecek önemli bir işbirliğine imza atacağı bildirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 19-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak Türk-Lübnan İş Forumu'nda bütün Arap ülkelerini temsil eden Arap Odalar Birliği ile TOBB arasında karşılıklı işbirliğini öngören anlaşmayı imzalayacak.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) yapılan yazılı açıklamaya göre, ekonomik krizden çıkmak için en temel yolun karşılıklı işbirliğinden geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu anlaşma ile Türk ve Arap ülkelerinin iş dünyası arasındaki etkileşimin ve ticaretin gelişmesinin beklendiğini ifade etti.

TOBB ve ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, 21 Nisan'da Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile karşılıklı görüşmede bulunacak. İki ülke arasında vizelerin kalkmasına rağmen serbest ticaret anlaşmasının imzalanamamış olması, ticaretin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Hisarcıklıoğlu'nun Hariri ile görüşmesinde serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra Türk müteahhitlerin Lübnan'ın altyapı yatırımlarında oynayabilecekleri rolün gündeme gelmesi bekleniyor. Görüşmede ayrıca Lübnan'ın elektrik ihtiyacına karşılık Türk firmalarının sağlıyabilecekleri katkı ve Türk turizm şirketlerinin tecrübeleri ile Lübnan'ın turizm potansiyelinin birleştirilmesi konusunda yapılabileceklerin ele alınacağı belirtildi.

DEİK Türk Lübnan İş Konseyi, TOBB, Beyrut Ticaret ve Sanayi Odası, Lübnan Sanayiciler Derneği ve Arap Bankalar Birliği işbirliğinde Beyrut'ta düzenlenecek Türk-Lübnan Ekonomi Forumu 19-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, DEİK yönetim kurulu üyeleri Şerafettin Aşut ve Şaban Baş, UND Başkanı Tamer Dinçşahin, Demir Hayat Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sema Cıngıllıoğlu ve Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sırrı Bektaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 işadamı iş forumuna katılacak ve ikili görüşmelerde bulunacak.

TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 19-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceği Lübnan ziyaretinde Lübnan ile Suriye arasındaki gümrük kapısının TOBB'un iştiraki GTI tarafından modernize edilmesi konusunun da gündeme geleceği belirtildi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri, 10-11 Ocak'taki Ankara temasları sırasında GTI'nin Türkiye'de modernize ettiği 5 gümrük kapısı ile ilgili bilgi almıştı. Modeli beğenen Hariri, Hisarcıklıoğlu'nun ziyareti öncesinde Lübnan Gümrükler Yüksek Konseyi'nden model üzerinde çalışılmasını istedi. GTI yetkilileri ile Lübnanlılar hafta sonunda buluşarak görüşmelere başladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir