TOBB: Verilmeyecek hesabımız yok

Hisarcıklıoğlu müfettişlerin bazı TOBB iştiraklerinde inceleme başlattığı iddialarını "TOBB şeffaf bir kuruluştur verilmeyecek hesabımız yok" şeklinde yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 16 TOBB iştirakinde inceleme başlattığı iddialarıyla ilgili olarak, "TOBB şeffaf bir kuruluştur verilmeyecek hesabımız yok" dedi.

ABİGEM Uluslararası KOBİ Konferansı'nın ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gazetecilerin sorularını cevaplandırdılar. Bakan Ergün, odalar, borsalar, meslek kuruluşlarının denetim yetkisinin Türk Ticaret Kanunu ile bakanlığa verildiğini belirterek, TOBB'da yapılan denetimin Başbakan'ın işçi alımıyla ilgili önerisi sonrası başlayan tartışmalarla ilgisi olmadığını söyledi.

Ergün, "Bu daha önceden başlamış bir süreçtir. Ben bakanlığa bir yıl önce başladım ve bir yıl önceki arkadaşlarla yaptığımız program çerçevesinde kooperatifler üzerinde, odalar, borsalar üzerinde bir yönlendirici ve eğitici denetim mekanizmasının başlatılmasının doğru olacağı kararına biz çok önceden vardık. Sizin tartışmalarınızla bizim iş arasında bir ilgi yoktur" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise inceleme yapılan şirketlerin büyük çoğunluğunun yönetiminde kamunun bulunduğunu söyledi. İştiraklerde TOBB'un da iç denetim yaptığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kamunun denetimine de açığız. Allah'a çok şükür. Hem bu dünyada hem de öbür dünyada hesabını veremeyeceğimiz bir nokta yok" şeklinde konuştu.

Çağlayan: Başbakan ile yapılan tartışmayla ilgisi yok

Öte yandan siyasete girmeden önce ASO Başkanlığı sebebiyle TOBB yönetiminde yer alan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da denetlemenin Başbakan ile TOBB arasındaki işçi alımı tartışmasıyla ilgisi olmadığını söyledi.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset Issekeshev ile yaptığı görüşmenin ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, TOBB geçmişine değinerek, "Denetim konusunu şimdi sizden öğreniyorum. Bunun Sayın Başbakanla TOBB arasında yaşanan olaylarla ilişkilendirilmesi son derece yanlıştır. Doğru bir tespit olmaz" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın rutin denetimleri her zaman yaptığını belirten Zafer Çağlayan, kendisinin Sanayi Bakanlığı yaptığı dönemde de incelemeler olduğunu hatırlattı.

4 şirkette incelemeler sürüyor

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) iştirakleri arasında yer alan Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş, KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş (KOBİAŞ), Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret (GTİ) A.Ş, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'ni (İDTM) A.Ş denetlediği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, İDTM'de denetimler 5 ocak'ta, GTİ'de 1 mart'ta, KGF'de ise 16 mart'ta başladı. TOBB'un diğer iştiraklerinde henüz başlayan bir denetim olmadığı belirtildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir