Tofaş dış pazarda büyüyecek

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, Tofaş olarak 2012'de iç pazarda daralma, dış pazarda büyüme beklediklerini, toplam satışlarının ise 760-770 bin civarında olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, Tofaş olarak 2012'de iç pazarda daralma, dış pazarda büyüme beklediklerini, 2012'de, bu yıla paralel bir performans sergileyeceklerini bildirdi.
Ali Pandır, 2011'in 2 ayrı yıl gibi geçtiğini, ilk yarıdaki artış hızının ikinci yarıda yavaşladığını ifade ederek, pazarın 700 binler civarına kadar indiğini, aralık ayında kampanyaların da etkisiyle geçen yıla paralel bir hızda satışların devam ettiğini söyledi.
Pandır, "2011'in ilk yarısındaki yüksek satış hızı 2012'de yakalanamayacağı için, özellikle bu faizlerle, aşağı yukarı bu yıla göre yüzde 10 daralmış bir iç pazar öngörüyoruz. Toplam satışlar 760-770 bin civarında olacak. Bu daralma bence sağlıklı bir gelişmenin de işareti" diye konuştu.
Bu yılın ilk yarısında pazardaki büyümenin sürdürülebilir olmadığını savunan Pandır, "Yüzde 50... Dünyanın hiçbir pazarı, bir kere belki tarihte Çin'de olmuştur, onun dışında bir yıldan öteki yıla yüzde 50 büyüyen bir pazar zaten normal değildir" dedi.
"Yeni ihraç pazarları yaratmaya çalışıyoruz"
Ali Pandır, Tofaş'ın ihracatta şanslı bir konumda olduğunu, Avrupa'da daha önce ağırlıklı olarak İtalya ve Fransa'ya ihracat yaptıklarını, Opel ve Vauxhall markalarına gerçekleştirdikleri üretim ile Almanya ve İngiltere'yi de buna eklediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Şimdi Avrupa'da en büyük 4 ülkenin birinci markalarına, liderlerine ihracat yapar duruma geldik. Bu da bizim Avrupa'daki özellikle ülkeler arasındaki ekonomik farklılıklardan doğan pazar dengesizliklerini çok iyi gidermemizi sağlıyor. Yeni ihraç pazarları yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin sadece otomotivde değil, tüm ihracatta yüzde 50'si Avrupa'ya bağımlı. Oradan başka pazarlara gitmek... Bizim şu anda gerçekleşen Doblo aracımızla ABD'ye ihracat olacak, bu ihracat 2013'de olacak. Ona hazırlanıyoruz. "
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya ihracat için her türlü araçlarını denediklerini, özellikle Linea'nın sadece o ülkeler için geçerli olan 1.6 litre, benzinli ve otomotik versiyonunu yaptıklarını, bunu Türkiye'de satmayacaklarını, sadece o ülkelere ihraç edeceklerini belirten Pandır, bu araç ve Doblo ile oradaki imkanları zorladıklarını söyledi.
"Güney Amerika'ya da bakıyoruz"
Ali Pandır, Tofaş olarak Güney Amerika'ya da baktıklarını ifade ederek, Fiat'ın en büyük operasyonunun Brezilya'da olduğunu, yıllık yaklaşık 50 milyon euro değerinde karşılıklı ticaretleri olduğunu, bunun hep parça bazında yapıldığını hatırlattı. Bitmiş araç konusunda bir serbest ticaret anlaşması yapılması gerektiğine işaret eden Pandır, Brezilya ile serbest ticaret anlaşması yapılması halinde mutlaka bu ülke ile bitmiş araç ticaretinin de gelişeceğini, Meksika ile serbest ticaret anlaşması yapılmasında da yarar bulunduğunu ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir