Toptan, Suriye Meclisi'ne hitap etti

TBMM Başkanı Toptan, Gazze'ye yönelik saldırıların barış ümitlerini zadelediğini ve şiddeti tırmandırdığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM – TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gazze'ye yönelik saldırıların, barış girişimi ve ümitlerini ciddi şekilde zedelediğini, bölgede, şiddeti tırmandırarak yeni öfke dalgaları yarattığını söyledi.

Toptan, Suriye'nin, bölgede barış ve istikrar bakımından anahtar konumdaki bir ülke olduğunu ifade etti.

Suriye'deki temaslarını sürdüren Toptan, Halk Meclisi Genel Kuruluna hitap etti.

Türkiye ve Suriye arasında, komşuluk ilişkilerinin ötesinde, ortak insani, kültürel ve tarihi bağlar bulunduğunu ifade eden Toptan, "Suriye Halk Meclisi;nde Türk Bayrağını görmüş olmak ve bunun Suriye tarihinde ilk olduğunu öğrenmek beni, arkadaşlarımı ve milletimizi gururlandırmıştır. Size heyetimiz adına şükranlarımı sunarım" dedi.

Türkiye ve Suriye arasındaki siyasi ilişkilerin ulaştığı seviyenin memnuniyet verici olduğunu belirten Toptan, karşılıklı üst düzey ziyaretler, bölgesel konularda işbirliği ve giderek gelişen ticari ve ekonomik bağların, sağlam temellere dayanan iki ülke ilişkilerinin aydınlık bir geleceğe taşınacağının göstergeleri olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad;ın Türkiye ziyareti sırasında imzalanan "Türkiye ile Suriye Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nın iki ülke ilişkilerinin yol haritasını oluşturduğunu kaydeden Toptan, bu önemli belgenin mevcut işbirliğinin her alanda ulaştığı ileri noktayı tespit ettiğini ve gelecekte alacağı yönü gösterdiğini ifade etti.

Toptan, parlamentolararası ilişkilerin, iki ulus ve iki halk arasındaki bağları temsil ettiğini ve bunun daha da güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu vurgulayarak, "Türk halkında ve onun temsilcisi olan Parlamentomuzda Suriye;ye karşı çok derin bir sevgi vardır. Bunun en önemli kanıtı, parlamentomuzda oluşturulan Suriye Dostluk Grubu;na 546 milletvekilinden 371'nin üye olmasıdır" dedi.

Köksal Toptan, Türkiye ve Suriye arasındaki dostluk ilişkilerinin temel köprüsünü, derin insani ve kültürel bağların oluşturduğuna dikkati çekti.

Gazze'de yaşananlar insanlık dramı

Toptan, medeniyetin beşiği, zengin doğal kaynaklara ve müreffeh bir gelecek potansiyeline sahip Ortadoğu'nun yaklaşık yüzyıldır karışıklık ve çatışmalar içinde olduğunu hatırlatarak, "Türkiye bu tablodan siyasi, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilenmekte, tarihinden de gelen sorumlulukla, barış içinde yaşayan, istikrarlı ve kalkınmış bir Ortadoğu ile komşu olmak istemektedir" dedi.

Suriye: İsraili tanıyacaksak yine Türkiye aracılığı ile tanıyacağız

Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmut el Abraş da Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin izlediği yol ve yöntemin en sağlıklı ve en doğru yol olduğunu belirterek, gerek dünya ve gerekse bölge meselelerine yönelik, kan akmasına son verecek, savaşa dur diyecek bir dünyayı özlediklerini söyledi. Abraş, savaşa neden olacak ve toplumlar arasında fitne yaratacak davranışları tasvip etmediklerini belirtti.

Abraş, "İsrail'i tanıyacaksak yine Türkiye aracılığı ile tanıyacağız. Gerçekten İsrail barış istediğini belirtirse o zaman buna karşılık bulur ve bu taş yerine konacaksa elbette Türkiye ile birlikte konur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tavrının kendileri için cesaret verici, hak sahipleri için destekleyici olduğunu vurgulayan Abraş, Suriye ve Türkiye ilişkilerinin "birileri istemese de gitgide güç kazanacağını sözlerine ekledi.