Torunlar: Asansörler bakımsız değil

10 işçinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili açıklama yapan Torunlar GYO sahibi Aziz Torun ve firma yetkilileri asansörün bakımsız olduğu iddialarını yalanladı. Torun, "Eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun dün yaşanan ve 10 işçinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak açıklama yaptı. Torun, Dedeman Hotel'de düzenlendiği basın toplantısında "O kadar üzüntülüyüz ki, 'günaydın' demek bile zor. Çünkü gerçekten, şirketimiz için çok üzücü bir olay yaşandı dün, Ali Samiyen Stadı'nın yerindeki şantiyemizde. Elim bir kaza meydana geldi. Sizlerin de bildiği gibi 10 tane işçimizi kaybettik" diye konuştu.

Ölen işçilere rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyen Torun, tahkikatın devam ettiğini ve 10 işçinin kaybıyla ilgili aralarında şantiye, blok, işçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kişilerin de bulunduğu 9 kişinin gözaltında bulunduğunu söyledi. 

Aziz Torun'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Şeffaf ve kurumsal bir şirket. Burada çalışanların öncelikle şunu belirteyim ki, sigortasız asla bu şantiyeye herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor. Bu nedenle herhangi bir sigortasız çalışan söz konusu değil. Şirketimizin ayrıca üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası kapsamında da bu hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına gereken her türlü sahiplenme sonuna kadar olacaktır. Biz, bu konunun sonu kadar takipçisi olacağız. Çünkü, şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şirketiz ve şahısız. Bizi de kamuoyu ve sektör bu özelliğimizle tanırlar. İşini sahiplenen, işini takip eden bir şirket olarak, şahıs olarak tanırlar. Bu olayda da kesinlikle bunun böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamda bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz."

"Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyeye örnek daireyi görmeye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekiple birlikte ben de aynı asansörü kullandım. Çünkü bu hem insan hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2 bin 700 kilogram ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bu amaçla zaten monte edilmiş bir asansör. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şu anda Cumhuriyet Başsavcımızın görevlendirdiği bilirkişiler, sahada çalışıyorlar. Bu kazanın nasıl meydana geldiği ve sorumlularının bu verilecek olan bilirkişi raporu sonunda muhakkak ki, savcı ve adli merciler gerekli tahkikatı yaparak ortaya çıkaracaklardır."

"Tamamen yalan"

"Asansörlerin bakımsız olduğu iddiası tamamen yalan. Tamamen yalan çünkü bu asansörlerin kiralandığı firmanın iki elemanı her an sahada bulunuyor ve sorun anında hemen müdahale ediyor… Birkaç gün önce aynı asansörü ben de kullandım. Bu kişiler maalesef şantiyenin çevresinde dolaşarak bu şantiyede çalışıyormuş gibi hava uyandırıyorlar."

"Orada iş güvenliği eğitimi almadan kimse şantiyeye giremez. İş güvenliği ile ilgili denetimlerde bakanlık etkin şekilde denetim yapıyor. Yasanın gerektirdiği bütün tedbirler eksiksiz alınıyor."

Soru: En son 9 Nisan'da bir işçi daha ölmüştü, müsterih misiniz?

"Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz.
Bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Elbette bizim şantiyemizde olmamasını arzu ederiz. Gereken çalışmalar yapılıyor. Neyse bu sorumluluğun bedeli bu işin takipçisi olacağız."

İstanbul Tabipler Odası'nın attığı tweet

"İşi tweet noktasına getirirsen herkes her şey için tweet atılıyor. Bizim için esas olan bakanlığın belirlediği şartların şantiyemizde yerine getirilmesidir. Sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuz için karşınızdayız."

Bu konularda ilginizi çekebilir