Toyota, İran'a otomobil ihracatını durdurdu

Şirket, nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle İran'a yönelik uluslararası baskıların artmasından dolayı ihracatını durdurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japon otomobil üreticisi Toyota Motor, nükleer faaliyetlerine ilişkin uluslararası kaygılar nedeniyle İran'a otomobil ihracatını durdurdu.

Şirket, nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle İran'a yönelik uluslararası baskıların artmasının, ülkeye yönelik otomobil ihracatını süresiz olarak askıya alma kararında etkili olduğunu duyurdu.

Toyota'nın kararını diğer Japon şirketlerinin de takip etmesi bekleniyor.

Japon Nikkei gazetesinin haberine göre, İran'a yönelik son ihracatını Mayıs ayında yapan şirketin, söz konusu dönemde bir yasaklama kararı bulunmuyordu.

Toyota, son iki yılda satışları önemli oranda düşen İran'a 2008 yılında yalnızca 4 bin, 2009'da 250, bu yıl Ocak-Mayıs döneminde ise 220 adet araç ihraç etti.

İran'ın nükleer faaliyetlerine şüpheyle bakan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 9 Haziran'da bu ülkeye yönelik yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısını kabul etmişti.

ABD, Avrupa Birliği (AB), Kanada, Avustralya ve Japonya yaptırım kararına uyacağını açıklarken, Rusya ve Çin karara uymayı reddediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir