TPAO, Irak'ta kazandığı ihalelerden mutlu

TPAO YK Üyesi Besim Şişman Irak'ta TPAO'nun bir günde çıkaracağı doğalgazın Türkiye'nin bir günlük ihtiyacı kadar olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, doğal gaz sahaları için açılan ihaleleri kazanan şirketlere her türlü yardım ve desteği vereceklerini bildirdi.

 Irak'ta bulunan Akkas, Siba ve Mansuriye doğalgaz sahaları için düzenlenen ihalenin ardından  basına açıklama yapan Şehristani, doğalgaza olan acil talep yüzünden ihaleyi kazanan şirketlerle en kısa zamanda protokolün imzalanacağını ve şirketlerin bir an önce gaz çıkarma işine başlamaları için her tür yardım ve desteği vereceklerini söyledi.

Protokollerin imzalanmasından sonra protokollerin uygulanması aşamasında engel teşkil edecek herkesi cezalandıracaklarına dikkat çeken Şehristani, "Sorun teşkil edenler gelişmeye ve Irak vatandaşının çıkarına zarar verdiği sayılacak ve hemen cezalandırılacaktır. Bu ihale sonuçları bakanlar kuruluna en kısa zamanda sunulacaktır. Bakanlar kurulunun onaylamasından sonra protokoller imzalanacak ve şirketler hemen işe başlayacaktır" dedi.

Bu arada ihaleye sunulan 3 doğal gaz sahasından ikisini kazanan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve ortakları, ihalenin en karlı şirketlerinden oldu.

TPAO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Besim Şişman, Akkas doğalgaz sahası için verilen tekliflerin çok düşük olamasından dolayı ilk başta üzüldüklerini, daha sonra izlemiş oldukları güzel strateji ve ortaklarıyla yaptıkları fikir teatisinden sonra iyi iş çıkardıklarını dile getirdi. Şişman, her 3 saha için iyi hazırlandıklarını, 3 saha içinde olmayı istediklerini ancak Akkas için verilen yüksek ücret teklifi yüzünden sadece Siba ve Mansuriye sahalarının ihalesini kazanabildiklerini söyledi.

 TPAO, kazandığı ihalelerin birinde ortak ve diğerinde de operatör konumunda. İşletmesini kazandıkları Siba ve Mansuriye doğalgaz sahaları hakkında bilgi veren Şişman, "Siba'da Kuwayt Energy Corporation ile birlikteyiz. Kuwayt Energy operatör olacak. Mansuriye'de de Kuwayt Energy ve Güney Koreli Kogas var. Orda operatör biziz. 128 milyar metreküp Mansuriye'de rezerv var, Siba'da da 43 milyar metreküp rezerv var. Siba'da günlük üretim 2,8 milyon metreküp olacak. Öbür tarafta da Mansuriye'deki üretimimiz de 9 milyon metreküp civarında olacak. Bunu bir kıyaslayacak olursak Siba ile Mansuriye'nin günlük üretimi 12 milyon metreküp. Yaklaşık olarak Türkiye'nin bir günlük tüketimi. Daha önceki ihalelerde çok agrasif tutumlarımız oldu. İstediğimiz sonuçları alamadık. Mevcut durum bizim için iyi" dedi.

 Irak'ta doğalgaz konusunda şu ana kadar yeterli bir çalışma yapılmadığı için Irak'ın doğalgaz rezervi tam olarak tahmin edilemiyor. Irak Hükümeti, elektrik santrallerine ve yerleşimin yoğun olduğu yerlere yakınlığından dolayı El Enbar ilindeki Akkas, Diyale ilindeki Mansuriye ve Basra ilindeki Siba doğal gaz sahalarını ihaleye açtı. İhalesi yapılan 3 doğalgaz sahasının kanıtlanmış toplam rezervi 300 milyar metreküpün üzerinde. El Enbar ilinde yeralan ve 1992 yılında keşfedilen Akkas doğalgaz sahası 160 milyar metreküp, Diyale ilinde bulunan ve 1979 yılında keşfedilen Mansuriye sahası 128 milyar metreküp ve Basra'da bulunan ve 1968 yılında keşfedilen Siba sahası da 43 milyar metreküp rezerve sahip.