TPF: Özveride bulunmaya hazırız

TPF, Büyük Mağazacılık Yasa Tasarısı'yla ilgili olarak uzun vadede sektörün gelişimini sağlayacak konular için özveride bulunmaya hazır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör, "Büyük Mağazacılık Yasa Tasarısı'yla bugün için bazı şeyler yararımıza değil gibi görünebilir ama biz uzun vadede sektörün gelişimini sağlayacak konular için özveride bulunmaya hazırız" dedi.

Songör, Türk perakendecilik sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan "Yerel Zincirler Buluşuyor" organizasyonu hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, TPF'nin dört yıldır perakende sektörünün önemli bir kısmını temsil ettiğini ve perakende sektörünün gelişimi için çalıştıklarını belirtti.

TPF'nin, 247 üye, bin 890 şube ve 39 bin civarında çalışandan oluştuğunu dile getiren Songör, temsil ettikleri büyüklüğün ise 6 bin mağaza, 140 bin çalışan ve 5 milyar doların üzerinde bir büyüklük olduğunu söyledi.

Yerel zincirlerin öneminin gün geçtikçe arttığını, yerel zincirlerin Türk perakende sektörü için ciddi bir büyüme potansiyeli taşıdığını ifade eden Songör, "Geçen yıl organize perakende sektörü yüzde 11,8 oranında büyürken, ulusal zincirler yüzde 7, yerel zincirler ise, yüzde 14 oranında büyüdü. Perakende sektörünün ivme kazanması, yerel zincirlere sağlanacak destek ile mümkün olacaktır. Bu yıl ise organize perakende sektörünün yüzde 20 büyümesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Tüketicilerin, yerli markaları ve yerli ürünleri tercih etmesini istediklerini dile getiren Songör, iş dünyasının da ürünlerini yerel zincirlerde konumlandırması gerektiğini vurguladı.

Şeref Songör, Büyük Mağazacılık Yasa Tasarısı'na da değinerek, şunları kaydetti:

"Tasarının, gelişmiş dünya ölçeklerinde olduğu gibi, çağdaş ve kalıcı bir perakendecilik sektörü sağlayacak şekilde yasalaşması lazım. Çalışanıyla, üreticisiyle, tüketicisiyle, perakendecisiyle, küçük esnafıyla, yereliyle, ulusalıyla, herkesin mutlu olabileceği bir düzenleme yapılmalı. 'Büyük Mağazacılık Yasa Tasarısı'yla bu gün için bazı şeyler yararımıza değil gibi görünebilir ama biz uzun vadede sektörün gelişimini sağlayacak konular için özveride bulunmaya hazırız.

Bir kere tüm mağazalar, pazar günleri kapalı olması gerekiyor. Hizmet sektörünün en büyük dayanak noktası insandır. Özellikle cumartesi ve pazar günleri yoğun çalışma saatleri, çalışanların verim ve motivasyonunu düşürüyor. Bu durum insan kaynakları açısından perakende sektörünün cazibesini ne yazık ki yok ediyor. İnsanlar pazar günü çalışmak zorunda olmamak için sektör değiştiriyor. Biz personeli yetiştiriyoruz ama sonra kaybediyoruz. Dolayısıyla çalışma saatleri yeniden belirlenmeli, Avrupa'da olduğu gibi pazar günleri tatil olmalı. TPF olarak, AB ülkelerinde uygulanan düzenlemelerin Türkiye'de de uygulanmasını istiyoruz."

"Bir araya gelerek çözeceğimiz kadar basit bir konu değil"

Şeref Songör, bir gazetecinin, "Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, 'Her zaman işler yasalarla çözülmez, biz aramızda da bazı şeyleri çözebiliriz' demişti. Sizin mevcut tasarıda desteklediğiniz maddeler var mı?" şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Bir çok konuda ortak yanlarımızın olduğunu düşünüyorum ama bu konunun, bir araya gelerek çözebileceğimiz kadar basit bir konu olduğu kanaatinde değilim, ancak öyle bir diyalog ortamı olursa da biz buna hazırız. Onlar küçük bakkallara yardımcı oluruz da diyorlar ama ben bu konuyu çok anlayamıyorum. Rakiplerimize yapabileceğimiz çok şey olduğu kanaatinde değilim. Yapacağımız böyle bir planlamayla doğal olarak bizim de açtığımız büyük hipermarketlerle geleneksel perakendenin değişimini hızlandırıyoruz. Çevremizdeki bir çok esnafa veya küçük bakkallara zarar veriyoruz ama bu, iyi bir şekilde planlanırsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Sadece küçük esnafa değil artık birbirimize de zarar verir duruma geldik. Bu konuların iyi planlanması lazım."

Songör, "Tasarı için başka önerileriniz de var mı?" sorusu üzerine de önerilerini şöyle sıraladı:

"Satışa sunulan ürünlerin etiket fiyatları, tedarik fiyatının altında belirlenemez. Zamanı ve süresi belirlenmemiş indirimli satış kampanyaları düzenleyemezler. Mücavir alan içinde olan mağazalar, müşteri taşıma servisçiliği yapamazlar veya yaptıramazlar. Bu maddelerin de tasarıda yer almasını ve yasalaşmasını istiyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir