Trakya beyaza büründü

Trakya'yı Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı hava olumsuz etkilerken, Antalya'da aşırı yağış bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı hava Trakya'da yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. İstanbul'da ise parçalı çok bulutlu ve fırtınalı hava, Atatürk Havalimanı'nda uçak seferlerini olumsuz etkiledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye’nin büyük bölümünde  görülecek yağışların, Edirne, Kırklareli, Adana, Osmaniye, Eskişehir, Bolu, Bartın ve Karabük çevreleri ile Antalya şehir merkezinde kuvvetli, Antalya'nın doğu ilçelerinde aşırı olması bekleniyor.

Kırklareli'nde 18 köy yolu kapalı

Kırklareli'nde de kar yağışı nedeniyle kapanan merkeze bağlı 5 ve Kofçaz ilçesine bağlı 13 köy yolunun açılması için ekipler karla mücadelelerini sürdürüyor.

Bulgaristan'a ulaşımın sağlandığı Dereköy Sınır Kapısı'nda kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Uluslararası karayolunda ulaşım güçlükle sağlanırken, ekipler bu bölgede sürücülerin zincirsiz trafiğe çıkmasına izin vermiyor.

Karayolları 15. Şube Şefi Alaattin Koç, 6 ekip, 2 greyder, 6 kamyon ile yolların ulaşıma kapanmaması için karla mücadele çalışmasını sürdürdüklerini söyledi.

Koç, dün akşamdan bu yana Türkiye ile Bulgaristan'ı bir birine bağlayan Dereköy Sınır Kapısı'nın açık kalması için 25 ton civarında kum ile tuz harcadıklarını ve kar küreme çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti.

Hava sıcaklığının 2 derece ölçüldüğü kentte, yarın karla karışık yağmur bekleniyor.

Elektrik direkleri devrildi

Edirne'de etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri ile köylerine, enerji nakil hatlarının kopması ve direklerin yıkılması sonucu elektrik verilemiyor.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, yaptığı açıklamada, Balkanlardan gelen kar yağışının Edirne'nin kuzeyini etkisi altına aldığını söyledi.

Etkili kar yağışı nedeniyle Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde elektrik direklerinin yıkılması ve enerji nakil hatlarının kopması nedeniyle elektrik verilemediğini bildiren Vali Sözer, "Kar yağışı sırasında Lalapaşa ve Süloğlu ilçeleri ile köylerinin hemen hemen tamamında direklerin yıkılması, nakil hatlarının kopması sonucu elektrikler kesildi. O köylerde elektrik şu an yok. Ancak çalışmalar şu an devam ediyor. En geç yarına kadar ilçe merkezleri dahil olmak üzere Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerine bağlı tüm yerleşim yerleri elektriğe kavuşacak. Köy yollarını da açıyoruz. Şu anda kapalı köy yolumuz yok" diye konuştu.

Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndaki kar yağışı nedeniyle bir süre ulaşıma kapandığını anımsatan Sözer, şunları kaydetti:

Tır kuyruğu da 2 kilometreyi geçti.

Şu an itibariyle Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın hem karayolu hem de kapısı bizim tarafımızda açık. Ancak Bulgaristan tarafı sabahtan bu yana kendi tarafından giriş ve çıkışa izin vermiyor. Bulgaristan tarafı kapalı. O nedenle bizim tarafımız açık olmasına rağmen Bulgar tarafı kapalı olduğu için araçlarımız geçemiyor. O yüzden nakliye yapan tırlarımız ise şu anda orada beklemedeler. Tır kuyruğu da 2 kilometreyi geçti. Bulgaristan tarafından kapının açılış haberi alınıncaya kadar tüm araçlarımızın, sürücülerimizin bu yolu kullanmamalarını talep ediyorum."

Kapıkule Sınır Kapısı sorunsuz

Kapıkule Sınır Kapısı'nın açık olduğunu vurgulayan Sözer, Bulgaristan'a gitmek isteyen tır ve diğer araçların Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanmalarını istedi.

Malkara'da yağış devam ediyor

Tekirdağ'da ise kar yağışı Malkara ilçesinde etkili olan kar yağışı devam ediyor.

Hava sıcaklığının 8 derece ölçüldüğü kentte, sıcaklığın 4 dereceye kadar düşmesi beklenirken, kar yağışının aralıklarla çarşamba gününe kadar süreceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Marmara Denizi'nde saatte 60 kilometre hızla esen karayelin de, çarşamba gününe kadar etkisini sürdüreceği öğrenildi.

Zirai don uyarısı

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava nedeniyle zirai don uyarısında bulunuldu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bugün ve yarın gece, Marmara'nın güneydoğusu, Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeybatı kesimleri, İç Anadolu'nun batısı ve kuzeyi, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette, yarın ve 19 Ekim gecesi; Marmara'nın güneydoğusu, Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeybatı ve kuzeydoğusu, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette, 19-20 Ekim gecesi; Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeybatı ve kuzeydoğusu, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı beklendiği kaydedildi.

İstanbul'da hava ulaşımı olumsuz etkilendi

İstanbul'da etkili olan parçalı çok bulutlu ve fırtınalı hava, Atatürk Havalimanı'nda uçak seferlerini olumsuz etkiledi. Çok bulutlu ve rüzgarlı hava nedeniyle Atatürk Havalimanı'na iniş yapan uçaklar, havada tur atmak zorunda kalıyor. Önceliğin iniş yapan uçaklara verilmesi nedeniyle havalimanından kalkış yapacak uçaklar da gecikmeli olarak havalanıyor. Kalkış yapacak uçaklar zaman zaman kuyruklar oluşturuyor. İstanbul'da günün parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (40-60 km/s), akşam saatlerinden sonra kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esecek.

Antalya'ya aşırı yağış uyarısı

Antalya'da, özellikle bu akşam ve gece saatlerinde kuvvetli, doğu ilçelerinde ise aşırı yağışlar görülmesi beklenirken, Kastamonu, Karabük, Bartın, Bolu, Edirne, Kırklareli, Mersin, Osmaniye ve Adana çevrelerinde kuvvetli yağışların olacağı tahmin ediliyor.

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz'de görülen yağışların, yarın ülkenin doğu kesimlerine doğru hareket etmesi bekleniyor.

Yağışlı hava, yarından itibaren yurdun iç ve doğu kesimlerini etkisi altına alırken, batı kesimlerde ise etkisini yitirecek.

Yağışların, salıyı çarşambaya bağlayan geceden itibaren batı bölgesini terk edeceği ve daha çok Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda etkili olacağı tahmin ediliyor.

Bu akşam ve gece saatlerinde, Marmara ve Ege bölgelerinde kuvvetli rüzgara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.

Bunun yanında, iç ve güney kesimlerde de kuvvetli lodos uyarısı yapıldı.

Bolu, Düzce, Kastamonu ve Kütahya çevrelerinde, bu akşam ve gece saatlerinde, özellikle yüksek yerlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülebileceği belirtildi.

Özellikle bu akşam ve gece saatlerinde Antalya'da kuvvetli, doğu ilçelerinde ise aşırı yağışlar görülecek

Bu konularda ilginizi çekebilir