Troyka'nın talepleri, Yunanistan'ı karıştırdı

AB, ECB ve IMF'nin 50 milyar euroluk özelleştirme ve tasarruf tedbirleri talebi, Yunanistan'da hem hükümetin, hem halkın, hem de basının büyük tepkisini çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'ın başkenti Atina'da, mali kriz ve önlem reformları ile ilgili incelemelerde bulunan AB-Avrupa Merkez Bankası (ECB)-Uluslararası Para Fonu (IMF) "Troykası" yetkililerinin, 15 milyar Euro tutarındaki taksidin verilmesi için "yeşil ışık yaktıkları" bildirildi.

Yunan medyası, AB, IMF ve ECB adına incelemeleri yürüten Servaas Deroose, Poul Thomsen ve Klaus Masuch'ın her ne kadar yeni taksitin verilmesine olumlu yaklaştılarsa da, yeni ve önemli reformların hayata geçirilmesinin gerekliliğini de dile getirdiklerini duyurdu.

Sözkonusu bu yeni reformlar çerçevesinde, 2015 yılına kadar 50 Milyar Euro tutarında özelleştirmelerin de bulunduğu belirtilen haberlerde, başlangıç memorandumunda 2011-2012 yıllarında 2 milyar Euroluk özelliştirmelere gidilmesinin öngörülmesine rağmen, şu anda bu tarihlerde hedeflenen meblağın 15 milyar Euro'ya tekabül ettiğinin dile getirildiği kaydedildi.

Tedbirler tatmin etmedi

Troyka'nın bütçe açığında hedeflenen daralma hızının "etkileyici olduğu" değerlendirmesinde de bulunduğuna işaret edilen haberlerde, gelir politikası ile harcamaların kısıtlanması konusunda atılan adıımlardan ise tatmin olunmadığı vurgulandı.

Troyka'nın bazı konularda gecikmeler yaşanmasına rağmen, elzem olan reformların kademeli olarak hayata geçildiğini ifade ettiği belirtildi.

Piyasayardaki durgunluğun beklenen seviyede seyrettiğini de belirten Troyka'nın, ürünlerdeki fiyat artışlarına rağmen enflasyonun düşük olduğunu kaydettiği bildirildi.

İhracat rakamlarını "cesaret verici" olarak nitelendiren yetkililerin, "2011 yılı sonuna kadar ekonomide istikrar sağlanması beklentisinde olduklarını" da vurguladıkları belirtildi.

Troyka'nın yeni vergi artışına, beklenenin tersine sonuçlar getirmesi nedeniyle, gerek duyulmadığını net bir dille ifade ettiği de kaydedildi.

Haberlerde ayrıca, Troyka'nın istekleri ile Yunan Hükümeti'nin aynı başarıyla yapabileceklerine göz atıldığında "durumun zorlaşmaya başladığı" değerlendirmesine yer verilirken, "ülkede içinde bulunduğumuz yıldan itibaren cesur özelliştirmelere gidilmesinin zamanının geldiği" yorumu yapıldı.

Destek mekanizmasının Yunanistan'a yapacağı yardımın taksidinin 10,9 milyar Euro'su AB, 4,1 milyar Euro'su ise IMF'den sağlanıyor.

Özelleştirme talebi kriz yarattı

Troyka yetkililerinin, 2015 yılına kadar 50 milyar Euro tutarında özelleştirme yapılmasını öngören yeni reformlar talebi, hükümet ile AB arasında krize neden oldu. Özelleştirmelerle ilgili önerilerine tepki gösteren Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis, "Troyka'nın, Yunanistan'a karşı olan tavrının kabul edilemez olduğunu" söyledi.

Yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın ihtiyaçları olduğunu ancak, bunun da bir sınırı bulunduğunu" ifade eden Petalotis, "Herkes kendi rolünün farkına varmalıdır. Kimseden iç işlerimize müdahale etmesini istemedik. Gururumuzun sınırlarını kimseyle müzakere etmeyiz. Talimatları sadece Yunan halkından alırız" dedi.

Petalotis, hükümetin, kalkınmaya ve bütçe açığının azaltılmasına katkı olması amacıyla kamuya ait taşınmaz malların şeffaflık içerisinde değerlendirilmesinin bir ihtiyaç olduğunu defalarca dile getirdiğini ve bununla ilgili hükümetin resmi açıklamaları bulunduğunu" belirterek, "Ancak, taşınmaz malların değerlendirilmesi, hiçbir şekilde devlete ait toprakların yok pahasına satılması anlamına gelmeyeceğinin malum olduğu gibi, bununla ilgili karar alma yetkisinin de sadece Yunan hükümetine ait olduğu malumdur" diye konuştu..

Basın da tepkili

Bu arada, Troyka yetkililerinin yeni reform talepleri Yunan basınında da tepkiyle karşılandı.

Elefterotipiya gazetesi, birinci sayfada, üzerinde "50 milyara satılık" yazısının yer aldığı Yunanistan haritası bulunan bir fotografla beraber yayımladığı haberinde, "Küstah üçlü, çıkarcılığa alışmış emekçilerden söz ederek, zor yıllar geçireceğimizi açıkladılar" ifadesine yer verdi.

Ta Nea gazetesi, "Patronlar çıldırdı" başlıklı haberinde, "Troyka'nın, Yunanistan'ın borçlarının azalması için, 2015 yılına kadar devletin 'gümüşlerini' satmasını istediğini" yazdı.

Kathimerini gazetesi, "Devletin hazinesi borçların uğruna gidiyor" başlığını kullandığı haberinde, "Troyka'nın, Yunanistan'ın borçlarının azaltılması için, 2015 yılına kadar 50 milyar Euroluk özelleştirme yapması için hükümete baskı yaptığını" kaydetti.

Ethnos gazetesi, "5 yıl içinde 50 milyarlık özelleştirme" başlığını kullandığı haberinde, "15 milyarı 2012'ye kadar olmak üzere, 2015 yılına kadar 50 milyar Euro gelir sağlanması için AB Troykası ile hükümetin dev bir program üzerinde anlaşmaya vardıklarını" öne sürdü.

Elefteros Tipos gazetesi de, "Satılık-Kelepir Fiyata Yunanistan" başlıklı haberinde, "Yunanistan'da limanların, havaalanların, kamu kuruluşlarının, devlet bankalarının ve daha ne varsa… her şeyin açık artırmayla satışa çıkarıldığını" yazdı.

Troyka yetkilileri başkent Atina'da, mali kriz ve önlem reformları ile ilgili yaptıkları incelemelerin ardından dün düzenledikleri basın toplantısında, "Yunanistan'da, özelleştirme yoluyla önemli gelir getirebilecek üç kaynak bulunduğunu tespit ettiklerini" belirterek, bu kaynakların "Borsada hisseleri olan ya da olmayan şirketler, bu şirketlerdeki devlete ait tahviller ve ticari değeri bulunan taşınmaz mal varlıkları olduğunu" söylemişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir