TSK: Basındaki görüntüler Aktütün'e ait değil

Genelkurmay, Aktütün saldırısında herhangi bir istihbarat zafiyeti olmadığı açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı, 14 Ekim'de bir gazetede yayımlanan Aktütün Jandarma Karakolu Bayraktepe Mevkisine yapılan saldırı sonrasındaki operasyonlara ilişkin görüntülerin operasyonlara ait olmadığını, saldırı sonrasında tespit edilen hedeflerin Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F16'lar tarafından tam isabetle vurulduğunu açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bir gazetede yer alan görüntülere ilişkin soru üzerine, Hava Kuvvetlerinin, Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na yönelik saldırının olduğu gün saat 16.58'den itibaren tespit edilen hedefleri tam isabetle vurduğuna ve 14.45'te de helikopterlerin, hedefi atış altına aldığına ilişkin görüntüleri basın mensuplarına gösterdi. Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili ellerinde çok detaylı bilgiler bulunduğunu, inceleme tamamlandıktan sonra bunları açıklayacaklarını kaydetti.

Türk Hava Kuvvetleri F-16'larının vurduğu noktanın Bayraktepe'ye yakınlığının 17.5 kilometre civarında olduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, çatışma esnasında teröristlerin, askerlerin zarar görmeyeceği şekilde ateş altına alındığını söyledi. Tuğgeneral Gürak, "Durum takip edilmiş, elde edilen görüntüye yönelik hava harekatı uygulanmış ve hedef tam isabetle vurulmuştur"

Teröristler 35 zayiat verdi

Tuğgeneral Metin Gürak, Şırnak'ın Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde 14 Ekim 2008 Salı günü sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist gruba düzenlenen operasyonun ardından elde edilen dinleme dokümanından, teröristlerin 35 zayiat verdiklerinin belirlendiğini belirterek,  zayiatların bir bölümünü bölgeye gömdüklerinin, bir bölümünü ise yanlarında götürdüklerinin, hatta yaralı bir teröristin infaz edildiğinin anlaşıldığını bildirdi.

Bu olayla ilgili bölücü terör örgütü unsurlarının kendi aralarındaki telsiz görüşmelerinden alınan bazı dinlemeleri gazetecilere okuyan Tuğgeneral Gürak, "Bu olayda örgüt büyük zayiat vermiştir. Ancak bölücü terör örgütü, ölülerini, Bayraktepe'de de olduğu gibi bölgeye gömmekte, bir kısmını yanında götürmekte veya arazinin uygun yerlerine bu ölüleri saklamaktadır" bilgisini vererek, bölgede halen arama tarama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Sonuç kamuoyuyla paylaşılacak

Gürak, Bayraktepe'ye saldırı olayı ile ilgili incelemenin 2. Ordu Komutanı tarafından yapıldığını, inceleme sonuçlandığında paylaşılacak hususların kamuoyuna aktarılacağını söyledi.

"Araziyi, teröristin durumunu, birliklerin durumunu, olayın oluş şeklini ve bunu yorumlayacak taktik bilginiz yoksa, o zaman taktik değerlendirme bazı yanlışlıklara, yanlış anlamalara sebebiyet verebilir" diyen Gürak, "terörle mücadelede istihbarat zafiyeti bulunmadığını" da vurguladı.