TSK'ya çağrı: Tepki vermeyin

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanmasına TSK'nın tepki vermemesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ‘Balyoz Planı’ kapsamında tutuklanmasına ilişkin, "TSK tepki vermesin, AKP yine mağdur edebiyatı yapacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalında katıldığı programda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP lideri, Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasının seçimin sonucunu etkiler nitelikte olup olmadığıyla ilgili, "Ben yargının siyasallaştığını biliyorum. Siyasal otorite karar alıyor ve bu uygulanıyor. Bu bilinen bir gerçek ve Erdoğan kendisi söyledi; ‘ayağa kalkmadı, Silivri’ye attık’ dedi. Arzum bu tutuklamanın haklı gerekçeye dayanmış olmasıdır ve eğer böyle değilse ciddi bir sorun vardır" şeklinde konuştu.

Herkes hukukun üstünlüğü içinde yargılanmalı

CHP'nin demokrasi raporuna ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, yargılanmanın önünde engel olmaması gerektiğini, aksi halde ayrıcalık tanınmış olacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, herkesin hukukun üstünlüğü kuralı içinde yargılanabilmesi, yargılamanın da saydam ve hukuka uygun olması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Demokrasi raporumuzda bizim istediğimiz, örneğin, Genelkurmay Başkanlığı belli dönemlerde gelip Milli Savunma Komisyonu'na bilgi vermesidir. Bunun örnekleri var. Merkez Bankası Başkanı, Plan Bütçe Komisyonu'na gelir bilgi verir. Yine BDDK Başkanı zaman zaman çağrılır gelip, Plan Bütçe Komisyonu'na bilgi verir. Genelkurmay Başkanı'nın da Milli Savunma Komisyonu üyelerine bilgi vermesi kadar doğal bir şey olamaz. Sorular sorulmalı, bilgiler alınmalı. O çerçevede bir sivil denetimin yolu açılmalı. Askeri harcamaların da diğer pek çok şeyin yine saydam, hukuka uygun... Saydam derken, her ülkenin belli konularda gizliliği vardır, ülkenin çıkarları gereği olarak. Bu Amerika'da da vardır, Rusya'da da, Fransa'da da vardır. Bizde de öyle olması lazım ama biz, tümüyle içine kapanık bir Silahlı Kuvvetler istemiyoruz; sivil otoritenin, mutlaka siyasal otoritenin denetimini yapması için açık olması lazım."

"Asker-sivil ilişkileri konusunda CHP'nin geçmişten farklı durduğu yer neresidir" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bütün askeri darbelerde mağdur olan Cumhuriyet Halk Partisi olmuştur. Hepsinde. CHP'nin iktidara en yakın olduğu dönemde darbeler olmuştur ve bizim bazen genel başkanlarımız, zaman zaman dönemin milletvekillerimiz, bakanlarımız tutuklandı, hapse atıldı, faturalar ödendi, gençlerimiz işkence gördü ama ne hikmetse şöyle bir algı kamuoyunda var; 'CHP orduyla beraber hareket ediyor.' Hayır, öyle bir şey yok" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, "CHP iktidara gidiyor, oyları artıyor sürekli, bir darbe geliyor ortalık toz duman. Bugün 12 Eylül darbesini yapanlar faturayı bize çıkardılar. İşkenceyi biz gördük. Hangisi işkence gördü bunlardan? Hiçbiri. Bugün 12 Eylül ürünü bir parti var. Adına Adalet ve Kalkınma Partisi diyorlar. Hesap soracakmış. Hangi hesabı soracak? Seçime gidiyoruz şimdi, efendim Kenan Evren'i ifade vermeye çağırmışlar. Kargalar bile güler" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir