TÜDEF'ten UKOME üyeleri hakkında suç duyurusu

Ali Çetin, Ankara'da ulaşım fiyatlarının tespitiyle ilgili UKOME genel kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara'da ulaşım fiyatlarının tespitiyle ilgili Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Federasyon, üyeler hakkında tazminat davası da açtı.

Çetin ve bazı federasyon üyeleri, Ankara Adliyesi çıkışında basın açıklaması yaptı.

Ankara'da ucuz ulaşım talebiyle mücadelenin yeni bir aşamaya geldiğini ifade eden Çetin, "Bu aşamada daha önce Melih Gökçek'in taleplerine bağlı olarak herhangi bir inceleme ve araştırma yapmadan her gelinen öneriye el kaldıran, el indiren UKOME üyelerine karşı hem suç duyurusunda bulunduk hem de tazminat talebinde bulunduk" dedi.

UKOME'nin yapısının demokratik olmadığını kaydeden Çetin, büyükşehir belediye başkanı, bürokratları, ilçe belediye başkanlarının temsilcileri ile asker ve polis temsilcilerinin bulunduğunu kaydetti ve sivil toplum örgütlerinden, vatandaşlardan katılımın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Çetin, UKOME üyeleri aleyhine açılan iki davanın Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "UKOME üyelerinin yasal bir sorumluluğu var. Bu üyelerin tamamı kanuna karşı hile yoluna gitmişler, önce bilet fiyatlarını Ankara 9. ve 2. idare mahkemesinin gerekçeleri doğrultusunda indirmişler, hemen arkasından yine zam yapmışlardır" dedi.

2. İdare Mahkemesinin 90 kuruştan 1,20 liraya çıkan zammı, 9. İdare Mahkemesinin de 1,20 liradan 1,40 liraya çıkan zammı iptal ettiğini anımsatan Çetin, iptal edilen toplam zammın 50 kuruş olduğunu, bu nedenle bilet fiyatlarının 1,35 lira olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Çetin, "1,85'te ısrar edilmiştir. Bunun sebebi yeni yaratılacak rant alanları ve Melih Gökçek'in bu noktadaki yeni planlarıdır" dedi.

Ali Çetin, ucuz ulaşım hakkı talebiyle yarın Kolej Meydanında yapmayı planladıkları ''Ulaşım Hakkı Mitingi''nin 'emniyet yetkililerinin müdahaleleriyle ertelendiğini' söyledi.

Miting hakkının demokratik ve yasal bir hak olduğunun altını çizen Çetin, erteleme kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesine de başvuru yaptıklarını bildirdi.

Çetin, emniyet görevlilerinin gerekçesine yönelik soru üzerine "Gençler Birliği-Diyarbakırspor maçı ile Turkcell Superlig 27. Hafta müsabakasının'' gerekçe gösterildiğini belirtti. Bu iki olayın Ankara emniyetini tehlikeye atacağının belirtildiğini aktaran Çetin, ''Bu gerekçelerin samimi olmadığını herkes bilmektedir" dedi.

UKOME üyeleriyle ilgili tazminat davasında ne kadar talep edildiğinin sorulmasına karşılık da Çetin, "UKOME üyelerinin müteselsil ve müşterek sorumluluğu için 10 milyar liralık, haklarımız saklı kalmak üzere bir dava açtık" dedi. Dava sürecini sonuna kadar götüreceklerini belirten Çetin, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyabileceklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir