Tüketici güveni martta azaldı

GFK'nın araştırmasına göre tüketici güven endeksi mart ayında 1,3 puan azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma kuruluşu GFK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi, mart ayında 1,3 puan azalarak 90 puana geriledi. Tüketici güven endeksi şubatta 91,3 puan düzeyindeydi.

GFK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketiciler mart ayında "Ergenekon davasını, Libya'da ve Ortadoğu'da çıkan olayları, Necmettin Erbakan'ın vefatını ve işsizliği "Türkiye'nin gündemindeki en önemli olaylar" olarak belirttiler.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında mart ayında, gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 106,5 puanda sabit kaldı. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 1 puan (yüzde 0,8) azalarak 116,8 puan olarak kaydedildi.

İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 4,1 puan (yüzde 4,7) azalarak 82,9 puan olarak belirlenirken, tasarruf eğilimi ise 0,2 puan (yüzde 0,4) gerileyerek 53,8 puan oldu.

AB ortalaması da 1 puan azaldı

GFK'dan yapılan açıklamada, tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntemle hesaplanan Tüketici Güven Endeksinin ülkelerarası karşılaştırma yapma olanağı tanıdığı belirtildi ve şubat ayı ile karşılaştırıldığında mart ayında Avrupa Birliği ortalamasının 1 puan azaldığı bildirildi.

Ülkelere bakıldığında, Fransa ve İngiltere'de 2 puanlık artış, İspanya'da 8, Bulgaristan'da ise 7 puanlık düşüş gözlemlenirken, Almanya ve İtalya'nın endeksi sabit kaldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir