Tüketiciler Birliği zamları protesto etti
İSTANBUL - Tüketiciler Birliği Derneği, benzin, doğalgaz ve elektriğe gelen zamları protesto etmek için Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
Zamlara haykır sloganı ile gerçekleştirilecek açıklama saat 18:00'da Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu tarafından yapıldı.
Son bir ay içerisinde üst üste elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta gelen zamları değerlendiren Kalyoncu “Devletin bütçe açığı bahane edilerek en temel ihtiyaçlara yapılan bu zamlar, dar gelirlinin bütçesini darmaduman etmiş, ortada bütçe bırakmamıştır.” dedi.
Kalyoncu, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Hükümet, geçtiğimiz ay içerisinde, yılsonunda beklenen bütçe açığını kapamak için bir dizi zam önlemi almıştır.
Sayın Başbakan, bu önlem paketi öncesinde üst ve orta gelirli yurttaşların etkileneceği, dar gelirlilerin korunacağı çözüm alternatifleri üzerinde çalıştıklarını ifade etmiş olsa da, zam furyası akaryakıttaki ÖTV artışıyla açılmış, bir gecede benzin 35 kuruş zamlanmıştır. Ulaşım başta olmak üzere hemen tüm temel ihtiyaçların maliyetine etki eden akaryakıttaki vergi artışı, kısa bir süreliğine kurtulduğumuz “dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülke” unvanını yeniden kazandırmıştır ülkemize.
Daha sonra, bu ayın başından geçerli olmak üzere doğalgaza %9,8, elektriğe %9,9 oranında zam yapılmıştır. Daha bu yılın Nisan ayında yapılan doğalgazdaki %18,8, elektrikteki %8,1 oranındaki zamlarla birleşince, sadece bu iki zamdan ötürü tüketiciler, bu kış geçen kışa kıyasla 100 TL dolaylarında daha yüksek faturalarla karşılaşacaklardır.
Dar gelirliyi koruyacak önlemlerin bu olmadığı çok açıktır. Asgari ücretin 738,9 TL olduğu ve yurttaşların önemli bir kısmının bu ücretle bir ayı geçirmeye çalıştığı ülkemizde ekonominin daha özenli ve ciddiyetli biçimde yönetilmesini bekliyoruz.
Ne zaman bütçe problemi olsa ÖTV, elektrik, doğalgaz zammı gibi kolaycı ve halkı ezen çözümlere gidilmesi ya yönetimsel acziyettir, ya da millete yabancılıktır.
Türkiye’nin en pahalı benzini tüketmesinin devletin vergi kamçısından başka izahı yoktur. Ülkemizde, gelir dağıtımındaki eşitsizlik giderek artarken, vergi politikasında herhangi bir iyileştirme görülmemektedir. Vergi gelirlerinin %70’e yakını tüketimden alınan dolaylı vergiler olurken, kazanç kaynaklı vergi gelirlerinin önemli kısmı ise maaşlı çalışan personellerden gelmektedir. Yani, kazanan zengin kesimden vergi alamayan devlet, yakaladığı alt ve orta gelirliden aldığı vergilerle bütçesini toparlamaktadır.
Kazanırken ve harcarken ödediği vergilerle bir dar gelirli kazandığının yarısından fazlasını devlete vergi olarak ödemektedir. Sosyal ve müreffeh toplum için az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödemesi beklenirken, ülkemizin icat ettiği bu vergi sistemi zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmaya devam etmektedir. Her yıl açıklanan vergi şampiyonları ise verilen vergi oranlarına bakıldığında tamamen düzmecedir.
Bu zamlar ve vergi politikası, tüketicileri baş edemez duruma getirmiştir. Günü kurtarmaktan başka bütçe hedefi kalmayan tüketiciler, yalnız bırakılmış, gelecek planı yapamaz olmuş, tefecilerin kucağına itilmiştir.
Bu politika devam ederse, gelir uçurumu nesiller boyu büyüyecek, bizi sosyal ve müreffeh toplum olmaktan uzaklaştıracaktır.
Tüketiciler olarak, hükümeti insafa davet ediyor ve yapılan zamların hemen geri alınmasını bekliyoruz. Hükümeti, sözde değil icraatta alt ve orta gelir sınıfını koruyacak kararlar almaya çağırıyoruz.
Orta vadede ise, vergi sisteminin değiştirilmesini ve vergi adaletsizliğinin önlenmesini bekliyoruz. Ancak bu şekilde halkın yanında ve sosyal bir devlet olunabilir.
Aksi takdirde, bu güne kadar sabreden tüketici, elindeki gücü zamanı geldiğinde kullanacaktır.