Tuncel, AİHM'e başvuracak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin hakkındaki 8 yıl 9 aylık hapis cezasını onamasına ilişkin, "Yargıtay, siyaseten bir karar almıştır" yorumunu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ve bazı partililerle, Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla İstanbul'a geldi. 

Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuncel, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin hakkında verdiği karara ilişkin soru üzerine, "Yargıtay, siyaseten bir karar almıştır. Türkiye'de uzun süredir yargı, ne yazık ki demokratik siyasetin önünde engeldir" ifadelerini kullandı. 

Tuncel, "KCK" operasyonlarının da siyasi olduğunu iddia ederek, şunları söyledi:

"Bugün tam da Türkiye'de gerçekten demokratik siyasete ihtiyaç olduğu, özellikle Kürt sorununun çözümü konusunda toplumsal bir beklentinin olduğu bir dönemde, cezaevindeki milletvekili arkadaşlarımızın çıkması beklenirken, tersi bir kararın Yargıtay'da hızlandırılarak, bizim dosyamızın öne alınıp onaylanması, siyasi bir mesajdır. Yani yargı, siyaseten işini yapmıştır. Demokratik ülkelerde yargı siyasete karışmaz ama bizim ülkemizde ne yazık ki siyaset yargı eliyle yapılıyor."

Tuncel, AK Parti'nin yaptığı açıklamalarla "yargıya müdahale ettiğini", "yargının da verdiği kararla kendi işini yaptığını" savunarak, "Biz de siyasetçiler olarak kendi işimizi yapmaya devam edeceğiz. Halkımızla birlikte Türkiye'nin temel sorunları, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü başta olmak üzere, emekçinin, işçinin, yoksulun hak ve özgürlük mücadelesini yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

"Artık top Meclis'tedir" 

Sebahat Tuncel, bir gazetecinin "Yaşanan bu sürecin devamında ne olacak? Hükümet ile Meclis nasıl bir yol izler? Sizin cezaevine gitmeniz söz konusu olabilir mi?" sorularını, şöyle yanıtladı:

"Bundan sonraki süreçte, normal prosedürde, artık top Meclis'tedir. Biliyorsunuz Meclis Başkanlığı eğer bu Yargıtay'ın onama kararını okursa milletvekilliğimiz düşecek, bize cezaevi yolu açılacak. Bunu yapar mı? Meclis'in iradesidir. O konuda, 'Yapsın' ya da 'Yapmasın' demek bizim yaklaşımımız değil. Bunun ortaya çıkaracağı siyasi sonuçlar, krizler, Türkiye'yi demokratik bir yere götürmez. Ama biz bir hafta önce de HDP milletvekilleri olarak, açlık grevindeydik. 'Cezaevindeki arkadaşlarımız çıkartılsın, Mustafa Balbay çıkartıldı, dolayısıyla diğer milletvekilleri de çıkartılmak durumunda, Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak' dedik. Aslında bence Yargıtay, böylece Anayasa Mahkemesi'ne de bir cevap vermiş oldu. 'Siz istediğiniz kadar halkın hem seçme hakkına hem de seçilme hakkına müdahalede bulunuyor deyiniz ama biz bildiğimizi yaparız' denildi." 

Yargıtay'ın onama kararından sonra hükümet üyeleri ile siyasilerden kendisiyle temasa geçen kimse olmadığını dile getiren Tuncel, "Bu konuda bir yaklaşımları olmadı. Bir açıklama da olmadı sanırım. Ama hükümetten muhtemelen 'Yargı bağımsızdır' açıklaması gelecektir. Bu açıklamayı bekliyoruz" dedi.

Tuncel, partililerle buluştu 

Açıklamanın ardından aracına binen Tuncel, Atatürk Havalimanı B Kapısı önünde kendisini bekleyen bir grup partiliyi selamladı. Daha sonra aracından inen Tuncel, gruptakilerle bir araya geldi. 

Tuncel, burada yaptığı açıklamada, Yargıtay'ın, İstanbul merkezli operasyonun tartışma konusu olduğu bir dönemde kendisi için verdiği kararı manidar bulduğunu söyledi. 

Yargıtay'ın kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceklerini bildiren Tuncel, "Hukuki süreci işleteceğiz ama ben yerel mahkeme de karar verdiğinde hatırlarsanız, 'Bir üst mahkemeye götürdük ama değişeceğini zannetmiyorum' demiştim. Umarım değişir. Bundan sonra görev parlamentonun. Parlamento ya bu krizi çözecek, Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda bir adım atacak ya da derinleştirecek. Bu saatten sonra, bizim yapacağımız çok şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir