Türban 'sarpasardı'

Bozdağ'ın 'türban' turlarından sonra CHP, MHP ve BDP farklı çözüm yolları açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın "türban" turları sona erdi. Bozdağ'la görüştükten sonra açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AKP'nin, türban konusunda kurulmasını önerdiği komisyona üye vermeyeceklerini bildirdi. Anadol "türban"ı YÖK, dokunulmazlık ve seçim barajı paketi içinde çözme önerisinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır "MHP olarak, bu sorunun çözülmesini başından bu yana istiyoruz" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "Türban meselesini bir demokratikleşme paketi olarak ele alınması gerektiğini söyledik" dedi.

Anadol, CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile AKP Grup Başkanvekilleriyle 45 dakika süren görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP Grup Başkanvekillerinin, parti temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak, türban sorununun, parlamentoda çözülmesi yönünde önerilerini ilettiğini belirten Anadol, bu komisyona üye vermeyeceklerini kaydetti.

Paket önerisi

Türbanın, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesinin önerilebileceğini, tartışılabileceğini, CHP'nin olumsuz bir tavrının olmadığını vurgulayan Anadol, "Ama tek başına değil. YÖK, dokunulmazlık ve seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir paketin içerisinde, parlamentoda grubu bulunan partilerle görüşülebilir, çözülebilir" dedi. Anadol, Türkiye'yi karartma operasyonuna ortak olamayacaklarını, izin veremeyeceklerini ifade etti.

Anadol: Üniversitelerde olabilir, ama ilköğretimde olmaz"

Anadol, türban sorununun, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesine karşı olmadıklarını belirterek, "Ama ilköğretime, ortaöğretime, kamusal alana girmesine karşıyız. AKP'ye bunu sorduğumuzda 'sadece üniversiteye münhasır olacak' gibi kesin ifade söyleyemediler" dedi.

MHP: Mutabakat temin edilmeli

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, iktidarın, toplumsal bir sancıya dönüşen başörtüsü ile ilgili sorunu görüşmek için Meclis'te bir mutabakat sağlaması gerektiğini belirterek, "MHP olarak, bu sorunun çözülmesini başından bu yana istiyoruz" dedi.

BDP: Demokratikleşme paketi olsun

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "türban meselesinin" bir konu olarak ele alınmasının tartışmaları yoğunlaştıracağını ifade ederek, "Bu alanın din ve vicdan özgürlüğü kapsamında bir demokratikleşme paketi olarak ele alınması gerektiğini söyledik" dedi.

AKP: Kalıcı çözüm için önerilerimiz ilettik

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekillerine; "üniversitede yaşanan başörtüsü sorununun çözümü için ön şartsız, önyargısız ortak bir çalışma grubu kurularak, konunun TBMM'de kalıcı bir çözüme kavuşturulması" konusundaki önerilerini ilettiklerini kaydetti.

Bekir Bozdağ, her 3 siyasi partinin grup başkanvekillerine; "üniversitede yaşanan başörtüsü sorununun çözümü için ön şartsız, kabulsüz, önyargısız ortak bir çalışma grubunun kurulması, bu çalışma grubuna her siyasi partinin eşit sayıda üye vermesi, verilecek üye sayısına grupların karar vermesi ve bu çalışma grubunun ortaya koyacağı somut çözüm önerisi üzerinde varılacak mutabakatla konunun TBMM'de kalıcı bir çözüme kavuşturulması" konusundaki önerilerini ilettiklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir