Turcas yüzde 30 kar artışı hedefliyor

Şirket, toplam 13.6 milyon lira temettü dağıtacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Turcas Petrol'ün geçen yıl 27,6 milyon lira net kar elde ettiğini açıkladı.

Aksoy, şirketin faaliyet raporunda yer alan mesajında, Turcas'ın 2009 yılı mali döneminde 27,6 milyon lira net kar elde ettiğini belirterek, toplam aktiflerin geçen seneye göre aynı kalarak 517,1 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Şirket iştiraklerinden Shell&Turcas Petrol A.Ş.'nin 2009 yılında benzin satışlarında yüzde 29, eurodiesel satışlarında yüzde 27 ve madeni yağ satışlarında yüzde 27 civarındaki pazar payı ile piyasa liderliğini sürdürdüğüne işaret eden Aksoy, EPDK tarafından yürürlüğe konulan tavan fiyat uygulamasının eylül itibariyle yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte bu şirketin karlılığı üzerindeki olumsuz etkinin ortadan kalktığını, Shell&Turcas'ın bu dönemde net satışlarının 7,9 milyar lira ve net karının 178 milyon lira olduğunu anlattı.

Denizli Projesi üçüncü çeyrekte başlayacak

Elektrik üretim sektöründe ortakları RWE ile yürütülen 800 megavat kurulu gücündeki Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santral Projesi için mayıs ayında elektrik üretim lisansı alındığını kaydeden Aksoy, "Nisan 2010'da alınan yapı ruhsatına istinaden santralin inşaatına en geç 2010'un üçüncü çeyreğinde başlamayı ve 2012 yılı sonunda ticari işletmeye geçmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Aksoy, Turcas'ın yüzde 100 iştiraki olan Turcas Rüzgar'ın 6 projesine ilişkin lisanslamanın 2010 yılında gerçekleşmesini ve ilgili yatırımların 2011 yılında başlamasını öngördüklerini bildirdi.

Doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları Turcas Gaz Toptan Satış A.Ş.'nin 2009 yılında yaklaşık 100 milyon metreküp doğal gazın tedarik ve satışını gerçekleştirdiğini ifade eden Aksoy, doğal gaz piyasasında gerçek manada bir rekabet ortamının oluşması ve serbestleşme yaşanması için doğal gaz ithalatının tüm şirketlere ve LNG'nin yanı sıra boru gazı için de serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Aksoy, bu konuda bir mevzuat değişikliğinin 2010 yılında gerçekleşmesini böylece Turcas Gaz'ın da bağlantılı kaynaklarından direk ithalat yapmaya başlamasını ve ticaret hacmini önemli ölçüde artırmasını hedeflediklerini aktardı. Erdal Aksoy, ana hedeflerinin Socar gazını Türkiye'ye getirmek olduğunu, Alman ortakları RWE'den de LNG getirerek rekabet şansı bulabileceklerini kaydetti.

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy da 2010 yılında karlılıkta yüzde 20-30 düzeyinde bir büyüme beklediklerini, ana hedeflerinin 2008 rakamlarına ulaşmak olduğunu söyledi.

13 milyon 650 bin lira temettü dağıtacak

Genel kurulda ayrıca toplam 13 milyon 650 bin liranın 17 Mayıs 2010 itibariyle ortaklara dağıtılması kabul edildi.

Yönetim kurulu üyeliklerine ise 3 yıl süreyle geçerli olmak üzere halihazırda görev yapan Erdal Aksoy, Bülent Çorapçı, Süreyya Serdengeçti, İlhan Nebioğlu, Banu Aksoy Tarakçıoğlu ve Batu Aksoy seçildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir