Turizmde hedef ilk 5 ülkeden biri olmak

Turizm sektöründe 2013 yılının yüzde 10 oranında artışla tamamlandığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 6. sıraya yükselen Türkiye'nin, ilk 5'te yer almasını hedeflediklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 2002 yılında 17. sırada bulunan ülkemiz son yıllarda büyük bir hamle yaparak 6. sıraya yükselmiştir. Hedefimiz öncelikli olarak önümüzdeki yıllarda ilk 5'in içerisine dahil olmaktır" dedi. 

Bakan Çelik, yazılı açıklamasında, 2013 yılı turizm verilerini değerlendirdi.  

Türkiye'nin turizm potansiyeli bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden biri durumunda olduğunu ve 2013 yılının yüzde 10 oranında artışla tamamlandığını vurgulayan Çelik, "2013 yılı turizm istatistikleri Türkiye'nin dünya turizm sektöründeki yerinin kalıcı olduğunu bir kez daha göstermektedir. Turizmde sahip olduğumuz potansiyelin açığa çıkması ve turizmimizin çeşitlendirilmesi için gösterilen çabaların olumlu sonuç verdiğini görmekteyiz. Türkiye son yıllarda dünya turizminin önemli bir aktörü olmuştur" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin "medeniyetlerin beşiği" sıfatı güçleniyor

Bölgedeki siyasi krizlere rağmen Türkiye'nin turizmde yükselmeye devam ettiğine, "medeniyetlerin beşiği" sıfatını güçlendiren, çok zengin kültürel ve tarihi bir mirasa sahip Türkiye'nin, eşsiz doğal güzellikleriyle birlikte değerlendirildiğinde, turizm potansiyeli bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti: 

"Bu potansiyeli, tanıtım kampanyaları ile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tanıtmaya devam edeceğiz. Turizmde c¸es¸itliligˆin sağlanması ve yüksek gelir elde edilmesi kapsamında deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra şehir turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi, termal turizm, golf turizmi, inanç turizmi ve kongre turizmi gibi alanlarda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 2002 yılında 17. sırada bulunan ülkemiz son yıllarda büyük bir hamle yaparak 6. sıraya yükselmiştir. Hedefimiz öncelikli olarak önümüzdeki yıllarda ilk 5'in içerisine dahil olmaktır. Dünya Turizm Örgütü'nün 2013 yılı Avrupa ülkelerinin turizm büyüme tahminlerinin yüzde 5 olduğunu baz alırsak, ülkemizin bu hedefi 2'ye katlayarak yüzde 10'a çıktığını görmek bizi son derece memnun etmiştir. Hedefimiz birkaç yıl içerisinde 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir elde etmektir" 

2013'te 34 milyon 910 bin turist ağırladık

Türkiye'ye her geçen gün ilginin arttığı, her mevsim ziyaret edilebilen, turizm çeşitliliği açısından cazip seçenekler sunan dünyadaki önemli turizm destinasyonlarının başında geldiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin turizm alanında sahip olduğu potansiyelin, 2013 yılı verilerine de olumlu yansıdığı belirtildi. 

2013'te yüzde 10'luk artış yaşandı

Ülkeye gelen yabancı turist sayısında 2012 yılına kıyasla 2013 yılında yaklaşık yüzde 10 artış olduğu, 2012 yılındaki 31 milyon 782 bin 832 olan yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 9,84 artarak 34 milyon 910 bin 98 kişiye ulaştığı bildirilen açıklamada, Dünya Turizm Örgütü'ne  (UNWTO) göre ülke sıralamasında turist sayısı bakımından 6. sırada yer alan Türkiye'nin, birden fazla turizm faaliyetinin aynı anda yapılabildiği bir destinasyon olarak dört mevsim turist akınına uğradığı vurgulandı. 

En çok turist Avrupa'dan geliyor

Türkiye'ye en fazla ziyaretçinin Avrupa ülkelerinden geldiği belirtilerek, gelen 34,9 milyon turistin, 18,7 milyonunun Avrupa ülkelerinden, Almanya'dan 5 milyon 41 bin 323, Rusya'dan 4 milyon 269 bin 306 ve İngiltere'den de 2 milyon 509 bin 357 turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği bildirildi.  

En çok ziyaret edilen iller: Antalya, İstanbul ve Muğla

Yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği üç ilin de Antalya, İstanbul ve Muğla olduğu aktarılan açıklamada, Antalya'yı 11 milyon 120 bin 730 turist ziyaret ederken İstanbul'a 10 milyon 486 bin 297, Muğla'ya da 3 milyon 62 bin 689 kişinin geldiği kaydedildi.

Açıklamada, "Tatillerini Türkiye'de geçiren gurbetçiler de 'Türkiye'ye Gelen Turist Sayısı' başlığı altında değerlendiriliyor. İstatistiki verilere göre; 2012'de sınır kapılarından giriş yapan gurbetçi sayısı 4 milyon 648 bin 662, 2013 yılının ilk dokuz ayında belirlenen rakam ise 4 milyon 56 bin 413. Bu noktadan hareket edilecek olursa, en az ilk dokuz ayın gurbetçi verileri eklendiğinde bile Türkiye'ye gelen turist sayısı 39 milyona yükseliyor" ifadelerine yer verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir