”Türk-ABD İş Konseyi, DEİK'e rakip olamaz”

DEİK/TAİK Başkanı Haluk Dinçer, Türk-ABD İş Konseyi oluşumuna ilişkin bilgi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, Türk-ABD İş Konseyi oluşumuna ilişkin olarak, hiçbir şekilde hükümetin arkasında olduğu, Türkiye ve ABD'nin bakanlarının liderlik ettiği bir örgütün DEİK'in bir konseyine rakip olacağına inanmadığını belirterek, "Bu, bizim çalışmalarımızı tamamlayıcı, her iki ülkenin hükümetlerinin diyaloğunu artırıcı bir yapı olabilir" dedi.

Bu yılın Nisan ayında yapılması planlanan, ancak Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı nedeniyle ertelenen Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi/Türk-Amerikan İş Konseyi (DEİK/TAİK)-American Turkish Council-American Friends of Turkey (ATC-AFOT) Ortak Yıllık Konferansı, 17-20 Ekim 2010 tarihleri arasında Washington'da gerçekleştirilecek.

TAİK Başkanı Dinçer, konferansa ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl 29. kez düzenlenecek konferansın ana temasının "2010: Ortak Hedeflere Ulaşmak" olduğunu, konferansta her iki ülkenin siyasi ve ekonomi ilişkilerinin yanı sıra, hangi sektörlerde ortak çalışmalar, yatırımlar yapılacağı konusunun ele alınacağını belirtti.

Türkiye'nin, ABD'nin bölgedeki en önemli stratejik ortaklarından biri olduğunu ifade eden Dinçer, Türkiye ve ABD'nin stratejik önceliklerinin büyük ölçüde örtüştüğünü, ancak 3. ülkelerle ilgili bazı konularda zaman zaman yöntem konusunda sıkıntı yaşanabildiğini, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin algılandığından daha iyi olduğunu söyledi.

"İran konusunda daha katı kurallar empoze etmeye çalışıyorlar"

İran ile ilgili BM'nin yaptırımlar kararına Türkiye'nin uyduğunun altını çizen Dinçer, ABD ve Avrupa'nın bu konuda Türkiye ve bazı ülkeler üzerinde daha katı kurallar empoze etmeye çalıştığını kaydetti.

Haluk Dinçer, Türkiye için önemli bir komşu ülke olan İran'ın, dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerden biri olmasına rağmen işlenmiş petrol ürünleri konusunda ihtiyacının yüzde 40'ını ithal ettiğini, bunun kaynaklarından biri Türkiye iken son dönemde ABD'nin uyguladığı veya Türk şirketleri üzerine uygulamaya çalıştığı kısıtlamalar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

İsrail ile ilişkilere de değinen Dinçer, Mavi Marmara baskınından sonra oldukça sıkıntılı döneme girildiğini, BM'nin İnsan Hakları Komisyonu raporunun Türkiye'yi uluslararası arenada çok avantajlı pozisyona getirdiğini vurguladı.

Haluk Dinçer, "Biz iş dünyası olarak ilişkilerin normalleşmesini ve Ortadoğu'ya barış gelmesini arzu ediyoruz. Ama mevcut koşullarda bunun yakın dönemde olmasını pek mümkün görmüyoruz. Türkiye'nin burada arabulucu rolünü oynamadan bu sorunların üstesinden gelinebileceğini pek zannetmiyoruz" dedi.

"Rekabet eder nitelikte değil, işi tamamlar nitelikte olur"

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Haluk Dinçer, "Türk-ABD İş Konseyi" oluşumuna ilişkin sorular üzerine şöyle konuştu:

"Model ortaklık, bizim iş konseyimizle rekabet eder halde değil, bizim yaptığımız işi tamamlar nitelikte olur. Kurulacak örgütün misyonu, vizyonu konusunda önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağını bekliyoruz. Burada en temel farklılık, her iki ülkeden iki bakanın liderliğini yapacağı iş konseyi olması... Hiçbir şekilde hükümetin arkasında olduğu, iki ülkenin bakanlarının liderlik ettiği bir örgütün DEİK'in bir konseyine rakip olacağına inanmıyorum. Bu, bizim çalışmalarımızı tamamlayıcı, her iki ülkenin hükümetlerinin diyaloğunu artırıcı bir yapı olabilir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir