Türk bankacılığı 2012'de yüzde 15-20 büyür

Yapı Kredi CEO'su Açıkalın, sektörde kredi büyümesinde ise KOBİ kredileri, tüketici kredileri ve proje finansman kredilerinin öncelikli olduğunu kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, Türk bankacılığında 2012 yılında ortalama yüzde 15-20 aralığında bir sektörel büyüme öngördüklerini kaydetti
Açıkalın, 2011 değerlendirmesi ve 2012 beklentilerine ilişkin yaptığı açıklamada, bir ay önce Merkez Bankasının likiditeyi daha esnek bir şekilde yönetmek için munzam karşılıklarını düşürmesi ve borç verme oranlarını artırarak faiz koridorunu genişletmesi ile şu anda bankalarda likidite ihtiyacının azaldığına, ancak maliyetlerin arttığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Aynı zamanda, bankaların ilk yarının sonundan itibaren bu maliyetleri kredi faizlerine yansıttıklarını, ancak kredi vadelerinin marjlara henüz tamamen yansımadığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla sektörün 2011 faiz marjının 2010 yılına göre yaklaşık 100 baz puan altında kalmasını bekliyoruz. Bankaların, düşen marjların negatif etkisine rağmen komisyon gelişimi ve gelişmeye başlayan gider disiplini, verimlilik ile karlılıkları 2010 yılına göre düşse bile bu düşüş yüzde 10 ila yüzde 15 aralığında tutulabilecek gibi gözüküyor. Eylül itibarıyla 376 şube ve 2 bin 800 çalışan artışı ile sektörün 9 bin 800 şube ve 176 bin çalışan büyüklüğüne ulaştığını ve yatırımların sürdüğünü de ekleyelim."
"Ortalama yüzde 15-20 aralığında sektörel büyüme öngörüyoruz"
Türk bankacılığında 2012 yılında ortalama yüzde 15-20 aralığında bir sektörel büyüme öngördüklerini belirten Açıkalın, 2011'in son aylarında gördükleri yavaşlamayı dikkate alarak, 2012 yılında sektörde kredi büyümesinin yüzde 15-20 aralığında gerçekleşmesini beklediklerini, bu kredi büyümesinde KOBİ kredileri, tüketici kredileri ve proje finansman kredilerinin öncelikli olduğunu kaydetti
Açıkalın, "Şu anki resme baktığımızda, yükselen fonlama maliyetlerinin de etkisi ile seneye faiz marjlarının 2011 yılına kıyasla bir miktar aşağı gelmesini bekliyoruz. Bu beklentilerimiz, Merkez Bankasının politikasının seyrine ve rekabete bağlı olarak değişebilir. Dünya ekonomilerinde yaşanan belirsizlik ve likidite darlığının, bilançolarını yaklaşık yüzde 12-15 yurt dışından fonlayan Türk bankaları üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. Dolayısıyla borçlanma maliyetlerinin artacağını söyleyebiliriz" yorumunu yaptı.
"50-60 yeni şube açmayı planlıyoruz"
Yapı Kredi'nin hedef ve beklentilerine ilişkin ise Açıkalın, yeni yasal düzenlemeler ve artan rekabete rağmen, geçirdikleri başarılı bir yılın ardından 2012 yılı için temel hedeflerinin bu başarıyı ve performansı sürdürülebilir kılmak olduğunu, geçtiğimiz yıl uyguladıkları "akıllı büyüme stratejisini" 2012 yılında da sürdürmeyi planladıklarını vurguladı.
Açıkalın, 2012 yılında sektörde kredilerin yüzde 15-20 arasında büyüyeceğini öngördüklerini dikkate aldıklarında, Yapı Kredi olarak sektörün birkaç puan üzerinde ve özellikle seçtikleri alanlarda sağlıklı büyüme elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.
Türk Lirası kredilerde özellikle tüketici ve KOBİ kredilerine öncelik vermeyi sürdüreceklerinin altını çizen Açıkalın, yabancı para kredilerde ise proje finansmanı kredilerinde sektördeki önemli konumunu sürdüreceklerini ve özellikle uzmanlık alanları olan enerji projelerine yoğunlaşmaya devam edeceklerini, 2012 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi 50-60 civarında yeni şube açmayı planladıklarını bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir