Türk bankacılığının reforma ihtiyacı yok

Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan, İstanbul Finans Zİrvesi'nin "Finans Sektöründe Düzenleme ve Reform" başlıklı oturumunda konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Türk bankacılık sisteminin yapısal reformlara ihtiyaç duymadığını söyledi.

Kalkan, İstanbul Finans Zİrvesi'nin "Finans Sektöründe Düzenleme ve Reform" başlıklı oturumunda, İstanbul Finans Merkezi Projesinin Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olduğunu ifade ederek, Vakıfbank'ın da bu anlamda önemli bir karar alarak bankanın merkezini İstanbul'a taşıdığını hatırlattı.

Dünya ekonomisindeki gelişmelere değinen Kalkan, gelişmiş ülkelerde yaşanan büyüyememe sorununun tüm küresel ekonomiyi olumsuz etkileme ihtimalinin son dönemde giderek artan bir endişe kaynağı haline geldiğini söyledi.

AB'nin içinde bulunduğu duruma değinen Süleyman Kalkan, akla gelen ilk çözümün sorunlu ülkelere etkili biçimde yeterli fonun sağlanması olarak görüldüğünü, bununla birlikte belirsizliklerin öteleneceğini söyledi.

Avrupa'da ve ABD finans sisteminde yapılacak yeni düzenlemelerin ulusal düzeyde olmasının gerek uygulama gerekse sonuçlara ulaşılması açısından da yararlı olacağını düşündüğünü dile getiren Kalkan, "Türk bankacılık sektörünün yapısal reformlara ihtiyacı bulunmadığı gerçeğini de bir kez daha vurgulamak isterim. Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu Temmuz 2011 itibariyle yüzde 17 seviyesindedir. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı 2001 krizi sonrası 2003 yılında bulunduğu ortalama yüzde 14,65 seviyesinden bugün yüzde 2,9'lara kadar düşmüştür. Kredilerin mevduata oranı bugün yüzde 97'nin üzerine çıkmış durumdadır" diye konuştu.

Bankaların bilanço dışı işlemler ve döviz pozisyonları itibariyle de dengeli bir görünüme sahip olduklarını belirten Kalkan, "Dolayısıyla Türk bankacılık sektörünün reform niteliğinde bir değişeme ihtiyacı bulunmadığı gibi sermaye yeterliliğine ilişkin standartlar itibariyle de gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça sağlam durumda olduğu görülmektedir" diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı İbrahim Peker de Türkiye'nin gelişmekte olan bazı ülkelerden ayrıştığını söyledi.

Türkiye'nin tahvillerinin durumuna bakıldığında, Türkiye'ye benzer ülkelerin endekslerine göre çok daha düşük reel faizlerle borçlanabilir durumda olduğunu belirten Peker, özellikle 2007 sonundan itibaren Türkiye'nin benzer ekonomilerden çok daha hesaplı borçlanabilen yapıya kavuştuğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir