Türk Büyükelçiliğinde rehin alma girişimi

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğine 1.katın camını kırarak giren şahıs, büyükelçilik güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğine 1.katın camını kırarak giren şahıs, büyükelçilik güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildi. Daha sonra sorgulananan şahıs, İsrailli yetkililere teslim edildi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğine birinci katın camını kırarak giren şahsın, büyükelçilik güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildiğini ve sorgulandığını bildirdi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, ''şahıs tarafımızdan sorgulanmakta; olay hakkında derinlemesine araştırma yapılmaktadır'' denildi.

Büyükelçilik görevlilerinin herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığının kaydedildiği açıklamada, olaya ilişkin olarak da şu bilgiler verildi:

''Filistinli olduğunu iddia eden bir şahıs, elinde bıçak, benzin bidonu ve sonradan oyuncak olduğu anlaşılan bir tabancayla Tel Aviv Büyükelçiliğimize, birinci katına tırmanıp camını kırmak suretiyle girerek iltica etmek istediği yönünde bağırıp çağırmaya başlaması ve Muavin Konsolosu rehin almaya teşebbüs etmesi üzerine Büyükelçiliğimiz güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilmiştir.''

Davutoğlu: Herşey yolunda

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Tel Aviv kentindeki Türk Büyükelçiliği binasında yaşanan olayla ilgili olarak her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Kilis'te, şehit aileleri, partililer ve vatandaşlarla iftarta bir arayla geldi. Ahmet Davutoğlu, burada, bir gazetecinin Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğindeki eyleme ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:

''Büyükelçiliğimizde her şey kontrol altında, merak edilecek bir durum yok. Bütün personelimiz tamamıyla güvenlik altında. Kendisinin Filistinli olduğunu belirten bir kişi, büyükelçiliğe gelerek iltica talebinde bulunuyor. Bu kişi etkisiz hale getirildi. Bu kişi gözetim altında ve sağlık durumu da iyi. Olayla ilgili olarak tetkikler sürüyor. Kendisi ve amacını tespit etmeye çalışıyoruz.''

Siyasi sığınma talebi

Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliğinde rehin alma girişiminde bulunan saldırganı tanıyan Şafi Abuani adlı avukat, akli melekeleri yerinde olmayan bu kişinin, Ankara'dan siyasi sığınma istemek için Türk büyükelçiliğine girdiğini söyledi.

İsrailli Arap olan avukat, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, saldırgan büyükelçiliğe girdiği sırada, kendisinin büyükelçilikte bulunan Türk Muavin Konsolos ve eşiyle temas halinde olduğunu ifade etti.

Nedim İnjaz adlı bu kişinin Şin Bet ve Filistin güvenlik servisleri tarafından arandığını söylediğini belirten avukat Abuani, saldırganı telefonda sakinleştirmeye çalıştığını ve bu arada da Muavin Konsolos ve eşinin kaçabildiklerini söyledi.

Avukat, "Daha önce Ramallah'da oturan bir Filistinli olan bu kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine siyasi sığınma hakkı tanımasını istediğini söylediğini" belirtti.

Bu arada, İsrail polis kaynakları İnjaz'ın Batı Şeria'da Ramallah'taki bir hapishaneden yeni bırakıldığını, daha önce bir büyükelçilik saldırısı nedeniyle hapsedildiğini bildirdi. İnjaz'ın 4 yıl önce İngiltere Büyükelçiliğinden sığınma talep ettiği açıklanmıştı. İnjaz'ın o dönemde başka suçlarının da bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan saldırganın Channel-2 televizyonunu Türkiye Büyükelçiliğinden telefonla aradığında, "Eğer bu ülkeden gitmeme izin vermezlerse bütün binayı ateşe vereceğim. Her şeyi yakacağım. Arabaları, kapıları kıracağım, yakacağım. Her şeyi yerle bir edeceğim" dediği belirtildi. Saldırganın hem İsrail yönetimine hem de Filistin yönetimine karşı ifadeler kullandığı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas için "ölmeli" dediği de ileri sürüldü. 

İsrailli yetkililere teslim edildi

Daha sonra saldırgan, İsrailli yetkililere teslim edildi. Saldırganın teslim edilmesiyle olay 7 saat sonra sona erdi.

Yaralı olduğu dikkati çeken saldırgan, bir ambulansla götürüldü. Elini kaldırarak, İsrail polisine bağırmaya çalışan saldırgan, ambulans görevlilerince engellendi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir