Türk firmaları yabancı şirket peşinde

Ernst & Young'ın araştırmasına göre Türk firmaları yıl sonu itibariyle yurtdışına 1 milyar dolar civarında yatırım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, 2011 yılında Türk firmalarının yurt dışında 50 ila 200 milyon dolar bandında işlemlerden oluşan 1 milyar dolar civarında bir yatırım gerçekleştirebileceğini, bu yatırımların özellikle Türkiye'nin yakın coğrafyasında, Güneydoğu Avrupa'da olabileceğini bildirdi.

Cantekinler,  yaptığı açıklamada, doğrudan yatırım konusunda aslında Türkiye'de bir geriye gidiş gözlendiğini, 2007 ve 2008'de sırasıyla 19 milyar dolarlık ve 15 milyar dolarlık giriş olduğunu, 2010'da bu miktarın 6,4 milyar dolara düştüğünü hatırlattı.

Bu yılın Nisan ayı itibariyle gelen miktarın ise 4 milyar dolar civarında olduğuna değinen Cantekinler, bunun haziran sonunda 5,5-6 milyar dolara doğru geldiğinin tahmin edilebileceğini söyledi.

Haziran sonu itibariyle Türkiye'de birleşme ve satın alma rakamının ise yaklaşık 7 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu belirten Cantekinler, "7 milyar dolarlık birleşme ve satın alma, ilk 6 ay için çok zayıf. Yılın geneli için 14-15 milyar dolar olabilir. Genelde dünyada da Türkiye'de de şöyle bir trend var; yılın özellikle son çeyreğinde bu işlemler artış gösteriyor. Bu gözle bakarsak sonbaharda işlemler artacaktır. 20 milyar dolar gibi seviyeleri görebilir. Bizim sene başındaki tahminimiz 25-30 milyar dolar gibiydi. Bu tahmin göz önüne alındığında, birleşme ve satın alma işlemlerinin de zayıf gittiğini söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

İç talep artışının GSYH'yi artırdığının altını çizen Cantekinler, şöyle devam etti:

"Yurt dışından gelen yatırımcılar stratejik yatırımcılar... Peynirci peynir şirketi almaya, oyuncakçı oyuncak şirketi almaya geliyor. Bunlar öyle ufak dalgalanmalara bakmıyor. Şöyle bakıyorlar; nüfus 74-75 milyon, bunun yarısı 30 yaşın altında. Dolayısıyla 'tüketim ürünü veya enerjiyle alakalı ne olursa satışı artar' diyor. Bizim büyümemiz iç tüketimden kaynaklandığı için gelen stratejik yatırımcı, telekomcu, oyuncakçı, peynirci, içecekçi 'Türkiye'de şirket aldığımda veya sıfırdan yatırım yaptığımda pazarım Avrupa olacak' diye düşünmüyor. 'Pazarım Türkiye, Türk halkı' diye düşünüyor."

Türkiye'de yapılması düşünülen altyapı yatırımlarının büyüklüğüne de değinen Cantekinler, İstanbul'da 3. köprü, 3. hava limanı, otoyollar, duble yollar ve birçok tünelin yapılmasının planlandığını, dolayısıyla 30 milyar dolar civarında bir yatırımın masada durduğunu, bazı yabancı yatırımcıların bunları çok önemli ekonomik aktiviteler olarak gördüğünü ifade etti.

Yakın ülkeler talep ediliyor

Türk iş adamlarının da artık yurt dışında yatırım fırsatlarını takip ettiğini ve yatırım yapmaya istekli olduğunu vurgulayan Cantekinler, özellikle Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde "küçük, orta" denilen 50, 100, 150 milyon dolarlık yatırımların söz konusu olabileceğini söyledi.

Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Cantekinler, "Tahmin ediyorum yıl bitince Türk firmaları, yurt dışında 50 ila 200 milyon dolar bandında işlemlerden oluşan 1 milyar dolar civarındaki yatırımı gerçekleştirmiş olur. Bu, özellikle bizim yakın coğrafyamızda, Güneydoğu Avrupa'da olacaktır diye düşünüyorum. Bu bandın dışında yatırım gelirse ki, bu her sene olmuyor, o zaman toplamı daha da yukarı çekecektir" şeklinde konuştu.

Yurt dışında yatırım yapmak için kendilerine başvuran Türk şirketleri bulunduğuna dikkati çeken Müşfik Cantekinler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin bir Türk gıda şirketi bize gelerek 'Yabancı yatırımcıya ihtiyacımız yok. Türkiye'de işlerimiz gayet iyi. Özellikle Avrupa'da satın alacağımız şirket bulun' dediler. Biz bu firmaya Avrupa'da şirket arıyoruz. Türk firmaları gayrimenkul, çimento, yapı elemanları, gıda ve telekom alanında yurt dışında alış için istekliler. Yaklaşık 8 ay önce bize gelip yurt dışında yatırım yapmak istediklerini söyleyenler oldu. Özellikle Yunanistan'da stratejik yatırımcı olarak kendi sektörlerinde yatırım yapmak istediklerini söylediler. Bunların aralarında turizmciler ve başka sektörden firmalar söz konusuydu. Üretim alanında gıda sektöründe Yunanistan'da yatırım arayan, 'fabrika tesis alacağım' diyen Türk yatırımcılar mevcut."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir