Türk Telekom, internet hızını artıracak
Türk Telekom genişbant internet hızını artırmak için Alcatel-Lucent ve Bell Laboratuvarları ile anlaştı.
İSTANBUL - Türk Telekom genişbant internet hızını önemli ölçüde artıracak teknoloji için Alcatel-Lucent ve Bell Laboratuvarları ile işbirliğine gitti.
Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, işbirliği ile Türk Telekom'un, mevcut DSL şebekesinin destekleyeceği bant genişliğini yükselterek, var olan bakır altyapısını yeni nesil, yüksek-kaliteli ve yüksek bant-genişliği gerektiren servislerin sunulmasına hazır hale getirmeyi hedeflediği kaydedildi.
Açıklamada verilen bilgiye göre, bu proje kapsamında Türk Telekom, Alcatel-Lucent'ın DSL alanında uygulamaya geçtiği VDSL2 Bonding ve Vectoring gibi yeniliklerden faydalanacak. Ayrıca Alcatel-Lucent'ın Ar-Ge birimi olan Bell Laboratuvarlarının yakın tarihte açıkladığı DSL Phantom teknolojisi gibi yeniliklerin potansiyellerini de Türk Telekom müşterilerine sunmak için gerekli çalışmaları başlatacak.
Türk Telekom Operasyon Başkanı Celalettin Dinçer, müşterilerinin gelecekteki bant genişliği ihtiyaçlarına hazırlanırken, yeni nesil DSL'in hangi hızları mümkün kılacağına baktıklarını belirterek, "Öncelikli hedefimiz, ülke çapında fiber erişime geçişin gerektirdiği uzun zaman dilimlerini beklemeden çok daha hızlı bir şekilde fiber benzeri hızlar sunmaya başlamak. Bu amaçla, en son DSL teknolojilerini ve yeniliklerini, kurulu bakır altyapımız üzerinde kullanmak istiyoruz. Alcatel-Lucent'ın uzmanlarıyla birlikte, VDSL2 Bonding ve Vectoring teknolojilerinin getirilerini değerlendirecek ve DSL Phantom Mode gibi geleceğin teknolojilerini de özellikle inceleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Halihazırda kullanılabilen bir teknoloji olan VDSL2 Bonding, VDSL2 kapasitesini yaklaşık iki katına çıkarabiliyor. Daha sonra geliştirilen VDSL2 Vectoring teknolojisinin ise 2011 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Yeni geliştirilen bu teknolojiler ile DSL hızlarının 100 Mbps'lere ulaşması bekleniyor. DSL Phantom gibi yenilikler ile de VDSL2 kapasitesinin 300 Mbit'e kadar çıkarılabilmesi hedefleniyor.