Türk Telekom'dan 13.3 milyar dolar

Şimşek, özelleştirme gelirlerinden 29 milyar dolarını Hazine'ye aktardıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Telekom'dan Hazine'ye bugüne kadar 13,3 milyar dolar aktarıldığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmelerde, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin Kayseri'deki yolsuzluk iddialarını tekrar gündeme getirdi.

AK Parti'nin bu iddiaların Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca incelenmesine engel olduğunu öne süren Hamzaçebi, "Hiç kimse 'burada suç yoktur' diyemez. Keşke, izin verseydiniz de bu iddia savcılık tarafından soruşturulsaydı ve 'suç vardır' veya 'yoktur' deseydi" dedi.

Akif Hamzaçebi, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi açık oturuma davet ettiğini belirterek, "Çıksınlar, tartışsınlar iddiaları" diye konuştu.

Hamzaçebi'ye yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da CHP'nin olayda adı geçen Hacı Ali Hamurcu'yu "itirafçı, şikayetçi" olarak lanse etmesine rağmen, bu şahsın şikayetçi olmadığını, aksine Kayseri Belediye Başkanlığının başvurusuyla olaydan 22 gün sonra yakalandığını belirtti.

Elitaş, soruşturmada kaybolduğu iddia edilen 16 sayfalık ifadenin, "görevi kötüye kullanma" suçundan dolayı ayrılarak izin alınması için İçişleri Bakanlığına gönderilen dosyada yer aldığını söyledi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "istediği kanalda çıkıp tartışma teklifinde" bulunduğunu anımsatan Elitaş, "Kayseri Belediye Başkanının muhatabı Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Kılıçdaroğlu o meşhur kırmızı dosyalarıyla gelir, çıkar konuşurlar" diye konuştu.

Özelleştime gelirleri

Soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, özelleştirme gelirleri toplamının 33 milyar dolar olduğunu, bunun da 29 milyar dolarını Hazine'ye aktardıklarını ifade etti.

"Türk Telekom'un bir kaç yıllık karı bedeline satıldığının" iddia edildiğini kaydeden Şimşek, Türk Telekom'un yüzde 55'inin 7 milyar 56 milyon dolara satıldığını ve sonra yüzde 15'inin de halka arz edilerek 1,7 milyar dolarlık gelir elde edildiğini bildirdi.

Mehmet Şimşek, toplamda Türk Telekom'dan Hazine'ye bugüne kadar 13,3 milyar dolar aktarıldığını belirterek, Hazine'nin hala Telekom'da, yüzde 31'in üzerinde hissesi bulunduğunu bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, "British Telecom'un yüzde 50'si 1980'li yılların ortasında özelleştirildi ve yüzde 47'si de 1990'lı yılların başında 5 milyar paunda satıldı. Şirketin değeri 1999'da 80 milyar paunda çıktı, ancak bugün değeri 14 milyar paund. Şirketler canlı organizmadır; değerleri çıkar, iner. Burada yanlış bir şey aramamak lazım" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir