Türk Traktör satışlarını yüzde 46 artırdı

Türk Traktör'ün yılın ilk 3 ayında iç pazardaki satışları 3 kat arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. 2010 yılının ilk çeyreğinde toplam satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artırdığını bildirdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, Türk Traktör'ün yılın ilk 3 ayında toplam satış adetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46, iç pazardaki satışlarının ise adet bazında 3 kat artış gösterdiği belirtildi.

Şirketin 2009 yılında elde ettiği toplam karın yaklaşık yüzde 80'ini 2010 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirme başarısını gösterdiği dile getirilen açıklamada, Türk Traktör'ün hisse değerinin de geçen yıla göre yaklaşık 3 kat artış gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada, Türk Traktör'ün üç aylık dönemde 239 milyon lira satış geliri ve 32 milyon lira faaliyet karı elde ederek ilk çeyreği 24 milyon lira vergi sonrası net dönem karı ile kapattığı kaydedildi.

Ekonomik krizin etkilerinin azaldığı, ancak pazardaki toparlanmanın beklenenden daha uzun süreceği vurgulanan açıklamada, şirketin faaliyet gösterilen pazarlarda liderlik ve öncülüğünün korunmasına yönelik çalışmalara devam edileceği bildirildi.

Açıklamada, önceki yıllarda kuraklık ve ekonomik kriz nedeniyle tarlasını ekemeyen çiftçilerin erteledikleri taleplerini hayata geçirmeye başladıkları dile getirilerek, 2009 yılında yağışların iyi olması, hasadın verimli geçmesi ve bankaların sağladığı düşük faizli tarımsal kredi imkanlarının, piyasanın canlanmasında büyük pay sahibi olduğuna işaret edildi.

"Cirodaki artışın kaynağı iç pazardaki büyüme"

Pazardaki hareketliliğe bağlı olarak Şirketin yurt içi traktör satışlarının 2010 yılı ilk üç aylık dönemde yüzde 206 artışla 936 adetten 2 bin 868 adede yükseldiği belirtilen açıklamada, rekabetin yoğun yaşandığı piyasa koşullarına rağmen şirketin yurt içi cirosunun 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 177 oranında artarak 142 milyon liraya ulaştığı, toplam cirodaki artışın esas kaynağının iç pazardaki büyüme olduğu ifade edildi.

Türk Traktör'ün ihracat stratejisinin meyvelerini 2010 yılında da toplamaya devam ettiği, ilk çeyrekte yurt dışı satış cirosunun 2 bin 799 adet traktör ve bin 305 adet transmisyon ile 97 milyon lira olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Açıklamada, Şirketin, halen başta ABD olmak üzere 60'ı aşkın ülkeye ihracat yaptığı ve artan ihracat ile iç pazardaki talep artışının, iş performansının daha da artırılmasına yardımcı olduğu belirtildi.

Kriz döneminde alınan ve halen devam ettirilen tasarruf tedbirleri ile etkin işletme sermayesi yönetimi becerisi sayesinde nakit yaratma potansiyelinin ortaya çıkarıldığının altı çizilen açıklamada, bunun sonucunda 2010 yılının üç aylık döneminde net finansal borç tutarının 2009 yıl sonuna göre yüzde 32 azaldığı dile getirildi.

Açıklamada, başarılı sonuçların bir yansıması olarak 2009 yılının ilk çeyreği sonunda 4,04 lira hisse fiyatı ile şirket değeri 216 milyon lira iken 22 Nisan 2010 tarihi itibariyle hisse fiyatının 11,4 lira olarak gerçekleştiği ve şirket değerinin 608 milyon liraya yükseldiği bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir