Türk üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri arasında

İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege ve ODTÜ, dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ODTÜ bünyesinde kurulan ve 6 eski rektörün danışma kurulunda yer aldığı ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı'nın açıkladığı ''dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi'' listesine 67 Türk üniversitesi girdi.

Açıklanan ilk 500 listesine ise İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege ve ODTÜ olmak üzere toplam 5 Türk üniversitesi girdi. Bu yılki listeye Türkiye'den 4 yeni üniversite dahil oldu.

URAP Başkanı ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, geçen yıl Türkiye'de ilk kez yapılan bir araştırmayla akademik performanslarına göre Türk ve dünya üniversiteler sıralamasını duyurduklarını anımsattı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarlarında yürütülen çalışmasının sonuçları URAP'ın www.urapcenter.org sitesinden duyuruldu.

Prof. Dr. Ural Akbulut, ''dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi'' sıralamasının, 20 bin dolayındaki üniversiteye ait milyonlarca verinin 180 bilgisayara eşdeğer 18 serverde toplandığını ve 24 saat bu verilerin işlendiği ''siber oda'' adını verdikleri merkezde ileri teknolojik imkanlarla yapıldığını söyledi.

Geçen yılki ilk 2 bin listesine Türkiye'den 63 üniversitenin girdiğini dile getiren Akbulut, bu yılki sıralamaya ise 4 yeni üniversitenin daha katıldığını belirtti.

Prof. Dr. Akbulut'un verdiği bilgiye göre, Ahi Evran Üniversitesi 1966. sıradan listeye girerken, Rize Üniversitesi 1979., İzmir Ekonomi Üniversitesi 1991. ve Aksaray Üniversitesi de 1996. sıradan listeye dahil oldu. Böylece dünyanın en iyi ilk 2 bin üniversitesi arasına 67 Türk üniversitesi girmiş oldu.

Listede Türk üniversiteleri arasında zirveye 383. sıradan listeye giren İstanbul Üniversitesi yerleşti. Sıralamaya Hacettepe Üniversitesi 400. sıradan girerken, Ankara Üniversitesi 464. Ege Üniversitesi 486. ve ODTÜ 495. oldu. Listeye Gazi Üniversitesi 501., İstanbul Teknik Üniversitesi 633. Atatürk Üniversitesi 715. Erciyes 731. ve 9 Eylül 735. sıradan girdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir