Türkiye 'Finansal Piyasalar Ligi'nde geriledi

WEF Dünya Kalkınma Raporu 2011'e göre finansal piyasalar arasında Türkiye bir basamak gerileyerek 43'üncü sırada yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
HONG KONG/ANKARA - Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), 2011 yılı Dünya Kalkınma Raporuna göre, geçen yıl dördüncü sırada yer alan Hong Kong, ABD ve İngiltere'yi geçerek dünyanın en gelişmiş finansal piyasası unvanını aldı ve birinci sıraya yerleşti.
Hong Kong'un ilk sıraya çıkmasında, halka arz ve sigorta gibi bankacılık dışındaki finansal hizmetlerde güçlü ilerleme kaydetmesi etkili oldu.
WEF'in 60 ülkeyi değerlendirdiği raporundaki Finansal Kalkınma Endeksi'ne göre, küresel finansal krizin ardından toparlanma mücadelesi veren finans merkezleri ABD ve İngiltere ise birer basamak gerileyerek ikinci ve üçüncü sıraya yerleşti.
Kuruluşun, Dünya Kalkınma Raporu'nu 2008 yılında hazırlamaya başlamasından bu yana ilk kez ABD ya da İngiltere Finansal Kalkınma Endeksi'nde birinci sırada yer almadı.
WEF Üst Yöneticisi (CEO) Kevin Steinberg, ''Hong Kong'un bizim endeksimizde ilk sıraya yükselmesi önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor'' dedi.
Steinberg, ''Batılı finans merkezleri anlaşılır biçimde kısa vadeli güçlüklere odaklanırken, bu rapor, Batılı finans merkezlerinin uzun vadeli liderliğinin tehlikede olduğu konusunda uyarı ikazı olarak hizmet etmeli'' ifadesini kullandı.
Rapor hazırlanırken, piyasanın iş dünyası ve kurumsal gelişim ortamı, finansal istikrar ile hisse, tahvil, döviz ve türev piyasaların gelişmişliği gibi birçok unsur değerlendirildi. Ayrıca halka arz ve hisselerin toplanması da gözönünde bulunduruldu.
Finansal Kalkınma Endeksi 2011'de, Hong Kong ilk sırada yer alırken bu ülkeyi ABD, İngiltere, Singapur, Avustralya, Kanada, Hollanda, Japonya, İsviçre ve Norveç takip etti.
İlk 20'ye bakıldığında, Japonya bir basamak yükselerek 8'inci sıraya, Norveç 5 basamak yükselerek 10'unculuğa, İsveç bir basamak yükselerek 11'inciliğe, Danimarka bir basamak yükselerek 15'inciliğe, Malezya bir basamak yükselerek 16'ncılığa, Güney Kore 6 basamak yükselerek 18'inciliğe ve Çin 3 basamak yükselerek 19'unculuğa yerleşti.
Türkiye 43'üncü sırada yer aldı
WEF'in, 2011 yılı Dünya Kalkınma Raporu'ndaki Finansal Kalkınma Endeksi'ne göre, Türkiye ise geçen yıla göre bir basamak gerileyerek 43'üncü sıraya indi.
Türkiye, 60 ülke arasında kurumsal gelişim ortamında 40'ıncı, iş dünyası ortamında 34'üncü, finansal istikrarda 54'üncü, bankacılık finansal hizmetlerinde 34'üncü, bankacılık dışı finansal hizmetlerde 49'uncu, finansal piyasalarda 35'inci ve finansal girişte 31'inci sırada yer aldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir