Türkiye - ABD biimsel ve teknolojik işbirliği yapacak

Yeni anlaşmanın, Türkiye ve ABD'nin bilim alanındaki zengin işbirliği tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil ettiği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- Türkiye ve ABD hükümetleri arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kerri-Ann Jones anlaşmaya imza attı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jones, törende yaptığı açıklamada, bu anlaşmayla birlikte iki ülke arasında bilim alanındaki işbirliğinin daha güçleneceğini söyledi. Jones, Türkiye'nin bilim ve teknoloji konusuna yaptığı yatırımlardan ve bu alanda katettiği ilerlemelerden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yenel de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, anlaşmanın üç yıllık bir sıkı çalışmanın neticesi olduğunu belirtti.

Günümüzde karşılarına çıkan sorunların değiştiğine, enerji, iklim, gıda güvenliği gibi çok çeşitli alanlarda yeni sıkıntılarla karşı karşıya olduklarına dikkati çeken Yenel, anlaşmanın bu sorunların çözümünde kendilerine yardımcı olacağını kaydetti.

Yenel, anlaşmanın sadece kağıtta kalmaması için, iki taraftan uzmanların katılacağı bir izleme komitesi oluşturulacağını söyledi. Komitenin öncelikle çevre ve enerji alanlarında çalışacağını belirten Yenel, daha sonra bunlara gıda güvenliği gibi diğer konuların ekleneceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, bugün imzalanan anlaşma, 1994 yılında yapılan önceki anlaşmanın yerini alıyor.

Yeni anlaşmanın, Türkiye ve ABD'nin bilim alanındaki zengin işbirliği tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil ettiği ve geniş kapsamlı bilimsel disiplinlerde kurumlar arasında işbirliğini artıran yasal çerçeve sağlayacağı ifade ediliyor.

Anlaşma özellikle, ortak işbirliği ile yürütülen araştırma projelerinin yapılmasını, bilim adamları, uzmanlar ve araştırmacılar arasında mübadeleyi, bilime dayalı kamu-özel sektör ortaklıklarının kurulmasını ve iki ülke arasında bilimsel tesis, ekipman ve malzemenin paylaşımının kolaylaştırılmasını öngörüyor.

İkili bilimsel işbirliği yapılabilecek potansiyel alanlar arasında deprem erken ikaz ve hazırlıklı olma sistemi, çevre, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, sağlık, arkeoloji, malzeme bilimi ve kimya gibi alanlar yer alıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir