Türkiye, artık masada kaybetmeyecek

Bakan Yazıcı, güçlü bir diasporasının önemine dikkat çekerek, diasporasının Türk dış politikasındaki temel sorunları, başka ülkelerin tasarrufuna bırakılmasını ortadan kaldırmaya destek sağlayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin, artık masa başında kaybeden bir ülke olmayacağını belirterek, "Fransa girdiği yolun çıkmaz bir yol olduğunu görecektir. Bunda da siz iş adamlarımızın Fransa nezdindeki lobi faaliyetleri önemli rol oynayacaktır" dedi.
Yazıcı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, hükümet olarak, hem sanayici ve iş adamlarının önünü açacak, işlemlerini basitleştirecek hem de tüketicilerin haklarının güvence altında olduğu yüksek standartta bir ticaret dünyası oluşturmanın gayret ve çabası içinde bulunduklarını vurguladı.
Komşu ülkelerle işbirliği yaparak, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi hususunda yeni yöntemler geliştirdiklerini anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Örneğin, sınır geçişlerinde beklemelerin hiç yaşanmayacağı bir yönetim ve işletim modelini hayata geçiriyoruz. 'Ortak Kapı Modeli' olarak adlandırdığımız bu uygulamada; aynı yolcu, taşıt ve eşyaya ilişkin olarak yapılması gereken veri girişi ve kontrol işlemleri her iki sınır kapısında ayrı ayrı değil de; çıkış ülkesinde veri girişi, giriş ülkesinde kontrol işlemi yapılacaktır. Bu sayede, sınır geçişlerindeki formaliteler yaklaşık yüzde 40 azaltılmış olacaktır."
Türk dış politikasının, artık uluslararası kamuoyunda dikkatle izlenir hale geldiğine işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:
"Güçlü bir etkileşimin varlığı ülkemizin tüm dünyada ekonomik ve sosyal etkinliğini arttıracaktır. Diğer yandan, güçlü bir Türk diasporasının ülkemizin tüm dünyadaki siyasal gücüne de önemli bir katkısı olacaktır. Yurt dışında örgütlenmiş ve bulunduğu ülkelerde ekonomik ve siyasal yaptırım gücüne sahip bir Türk diasporası; sözde Ermeni soykırımı meselesi başta olmak üzere Türk dış politikasındaki temel sorunların, dış dünya nezdinde başka ülkelerin tasarrufuna bırakılması gibi olumsuz bir sonucu da ortadan kaldırmaya ciddi destek sağlayacaktır. Böyle bir diasporanın oluşması, Türkiye olarak meşru ve haklı bir noktada bulunduğumuz birçok meselede tarihi gerçeklerin dünya kamuoyuna doğru biçimde yansıtılmasına imkan verecektir. Fransa Meclisi'nde kabul edilen Sözde Ermeni Yasa Tasarısı, bu diasporanın önemini daha da arttırmıştır. Türkiye, artık masa başında kaybeden bir ülke olmayacaktır. Fransa girdiği yolun çıkmaz bir yol olduğunu görecektir. Bunda da siz iş adamlarımızın Fransa nezdindeki lobi faaliyetleri önemli rol oynayacaktır."
Bu konularda ilginizi çekebilir