”Türkiye - Azerbaycan ilişkileri müstesna”

Bakan Babacan, Bakü'deki temasları kapsamında Kafkas Üniversitesi'nde öğrencilere hitaben konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAKÜ - Resmi temaslar için Bakü'de bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri "müstesna" olarak tanımladı.

Bakü'deki temasları kapsamında Kafkas Üniversitesi'ni ziyaret eden Babacan, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerle ilgili olarak "Dünyada böyle ilişkilere sahip başka hiç bir ülkeyi örnek veremezsiniz ki, Türkiye ile Azerbaycan gibi böylesine yakın, böylesine özel ilişkileri olsun" dedi.

Babacan, ayrıca Haydar Aliyev'in "bir millet iki devlet" anlayışının gücünü, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanında gördüklerini, bu ilişkileri daha da ileriye götürmek istediklerini söyledi.

Kafkasya'daki son gelişmelere de değinen Babacan, bu bölgede ciddi sorunların olduğunu belirterek, "Ağustos ayında Gürcistan ile Rusya arasında yaşanan savaş, problemlerle ilgilenmediğimiz zaman bu problemlerin nasıl büyüyerek bize geri döneceğinin gerçek ve en güzel örneğidir" şeklinde konuştu.

Güney Osetya ve Abhazya'nın da bölgedeki ciddi sorunlardan biri olduğunu bildiren Babacan, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ meselesinin ise Kafkasların en büyük sorunlarından biri bulunduğunu kaydetti.

Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl yollarla çözüme kavuşmasından yana olduklarını ifade eden Babacan, bu sorunun barışçıl yollarla çözüme kavuşmasının bölge açısından avantajına değindi.

"Azerbaycan'ın sorunları bizim sorunlarımız"

Babacan, 1918'de Azerbaycan'ı savunmak için Türkiye'nin her yerinden gelenler olduğunu anımsatarak, aynı dayanışma ve desteği bugün çok daha güçlü bir şekilde sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Azerbaycan'ın sorunlarının kendi sorunları, mutluluğunun kendi mutlulukları olduğunu belirten Babacan, "Biz tüm bu konulara böyle bakıyoruz ve dış politikamızı da bu yönde şekillendiriyoruz" dedi.

Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu girişimine de değinen Babacan, girişime Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan'ın destek verdiğini kaydetti.

Bölge ülkeleri arasında sorunlar bulunduğunu anımsatan Babacan, ancak beraber çalışıldığında, başlangıçta küçük işbirliği çalışmaları yapılabileceğini, bunun daha sonra kalıcı bir istikrara da katkı sağlayabileceğini söyledi.

Azerbaycan ile Türkiye arasında gerçekleştirilen BTC ve BTE projelerini de anlatan Babacan, aynı şekilde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin yakın gelecekte mutlaka tamamlanacağını kaydetti.