Türkiye bu hükümetten kurtulmalı

Kılıçdaroğlu, "Kardeş kavgasına ortam hazırlayan hükümetten Türkiye'nin kurtulması lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ  - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Toplumu ayrışma noktasına getiren kardeş kavgasına ortam hazırlayan hükümetten Türkiye'nin kurtulması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş gezisi sırasında bir dinlenme tesisinde gazetecilerle sohbet etti. Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir destek anlamına gelip gelmeyeceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Hayır" karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, "hayır çıkması ise size destek anlamına gelir mi?" sorusu üzerine de "Hayır. Referandum farklı bir olay. Onu salt siyasi açıdan görüp değerlendirmek, parti kimliğiyle ilgili olarak AK Parti, CHP, MHP gibi değerlendirmenin çok doğru olduğuna inanmıyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, başka bir soru üzerine, çok yüksek bir oranla "hayır" çıkmasının ise hükümete "git aklını başına al. Yaptığınız uygulamaları beğenmiyoruz" şeklinde yorumlanabileceğini söyledi. Böyle bir tablonun ortaya çıkması halinde Başbakan Erdoğan'ın ne söyleyeceğinin merak edildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu durumda yapılan düzenlemelerin toplumu tatmin etmediği, parlamento görüşmeleriyle ve referandum süreciyle vatandaşın gündeminin elinden alındığını, zaman kaybı olduğunu ifade ederiz" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "seçimleri zamanından dana erkene alalım diye bir düşünceniz olur mu?" sorusunu yanıtlarken de "Parlamentoda iktidar çoğunluğu var. Biz ne söylersek söyleyelim AK Parti bunun tarihini belirleyecek. Kamuoyundan gelen baskılar hangi yönde olur? Bu baskılara AK Parti ne kadar direnir? Onu bilemiyoruz. AK Parti'nin kendi içinde sorunlar çıkar mı? Onu da bilemiyoruz. Çünkü orada da bazı kırılma noktaları, fay hatları var. Onu da bilmiyoruz. Dolayısıyla 13 Eylül farklı bir tarih olabilir. Farklı beklentilerin olduğu bir tarih olabilir" diye konuştu.

“Türkiye bu hükümetten kurtulmalı"

Bir gazetecinin "anayasa değişikliği ve ayrışmadan söz ediyorsunuz. Son günlerde yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmeniz ne olur?" sözlerine üzerine de Kılıçdaroğlu, olayların AK Parti'nin izlediği politikaların toplumu getirdiği nokta olduğunu ifade ederek, açılım politikasıyla beklentilerin çok yüksek tutulduğunu, ancak büyük bir hayal kırıklığı yaşandığını savundu.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

 "Bu hayal kırıklıkları öfkeye dönüştü. Öfke şimdi değişik yerlerde ortaya çıkıyor. İnegöl'de çıktı, Dörtyol' da çıktı. AK Parti'ye oy veren yurttaşlar dahil bütün yurttaşların düşünmesi ve bu hükümetten kurtulması lazım. Bu bağlamda düşünmesi lazım. Toplumu ayrışma noktasına getiren kardeş kavgasına ortam hazırlayan hükümetten Türkiye'nin kurtulması lazım. Bunu çok samimi söylüyorum. Bize oy vermeyen yurttaşların da düşünmesi lazım. Niçin böyle bir tablo var? Eskiden terör örgütü vardı. Hiç ayrışma yoktu toplumda. Şimdi toplumda ciddi bir ayrışma süreci çıktı. Yurttaşlar birbirlerinin etnik kimliklerini sorgulamaya başladılar. Bu son 8 yılda ortaya çıktı. Açılım politikasıyla tetiklendi ve toplum ayrışmaya başladı. Bunun sorumlusu hükümettir. Çok açık.

Sayın Başbakan'ın öz eleştiri yapma anlayışı yok. Keşke otursa bir öz eleştiri yapabilse. Kurmaylarıyla değerlendirse. Biz nerede hata yaptık? Hatalarımızı nerede telafi edebiliriz? Diye düşünse ve kendisine yeni bir yol haritası çizse. Fakat Başbakan'ın böyle bir anlayışı da yok. Çünkü o bütün doğruları bilen, her düşündüğünün doğru olduğunu sanan, kendisini her alanda ve her konuda yetkili, son kararı veren kişi olarak görüyor. Cumhurbaşkanı'nı o seçer. Meclis Başkanı'nı o seçer. Valileri o atar. O görev verir. Parlamentonun hangi gün toplanacağına o karar verir. Bu kadar yetki herhalde insanı çığırından çıkarıyor. O da çıktı."

Bu konularda ilginizi çekebilir