Türkiye de sondaja başlıyor

Başbakan Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Akdeniz'deki petrol gerginliğini ve MİT'le PKK arasında olduğu iddia edilen ses kaydını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz de şu anda KKTC ile adımı atmış vaziyetteyiz, çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olması da mümkündür, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde bu çalışmaları başlatacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Rum tarafının Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarının başladığı yönde haberler var. ABD Başkanı Obama'ya bu konuda ne tür mesajlar vereceksiniz? Bu arama çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Güney Kıbrıs'ın, İsrail'in hatta Yunanistan'ın burada böyle bir münhasır ekonomik bölge ilan etmek suretiyle böyle bir çalışmaya başlamış olması... Daha önce ifade ettiğim gibi, biz de şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bu adımı atmış vaziyetteyiz ve çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olması da mümkündür, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde bu çalışmaları başlatacağız. Münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri bölgeye yönelik de bizim farklı yaklaşım tarzlarımız var. Bu konuyla ilgili de askeri noktada gerek firkateynler, hücum botlarımızla gerekse bu noktada hava kuvvetlerimizin bölgede sürekli buraları takip etmek suretiyle...Bu münhasır ekonomik bölge tartışmalıdır, bu tartışmalı bölgede de böyle bir adımı atmalarının doğru olmadığını daha önce kendilerine de iletmiştik. Öyle zannediyorum ki; anlık bir durumdur bizimki de çalışmalar orada bizim de başlayabilir."

Devletin görevlisi MİT Müsteşarı herkesle görüşme yapar

Başbakan Erdoğan, "MİT ile terör örgütünün görüşmesine ilişkin muhalefetin ciddi eleştirileri var. Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir de ses kaydının nasıl sızdığıyla ilgili bilgiler var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Anamuhalefet partisi ve muhalefet, önce siyasi terimleri, kavramları iyi öğrenemedikleri için gerçekten Türkiye, siyasette şu anda bir sıkıntıyı yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı hiçbir zaman 'devlet ada ile ya da bu tür kişilerle görüşme yapamaz' diye bir yaklaşımın içinde olmamıştır. Hükümet olarak biz yapmadık, ama devlet olarak bu görüşmeleri yaptığımızı ben parlamentoda dile getirdim. Eğer parlamentodaki tutanaklara bakılırsa orada bunlar görülür. 'Benim şahsımın veya hükümet üyesi arkadaşlarımın hatta hatta MKYK vesaire, buradaki arkadaşlarımdan birisinin, ispat etsinler' dedim, 'ispat edemezlerse, şerefsizdirler, alçaktırlar' dedim. Ne oldu? İspat ettiler mi? Devletin görevlisi MİT Müsteşarı herkesle görüşme yapar. Sadece terör örgütü mensubuyla değil, başkalarıyla da yapar. Niye? İz sürecek, suçluyu tespit edecek, bununla ilgili onun görevi bu zaten. Benim özel temsilcim olarak da giden, yine devlet görevlisi olarak Müsteşar Yardımcılığı döneminde göndermişimdir, bir devlet görevlisidir. Kiminle gitmiştir, yine MİT Müsteşarıyla beraber gitmiştir. Bunlardan kaçan birisi değilim ki, bunları söyleyen birisiyim, söylemiş birisiyim ve bunu göğsümü gere gere yine söylüyorum, dün de söyledim, bugün de söylerim, yarın da söylerim, 'devlet böyle bir kurumdur, böyle bir müessesedir'. Ama her zaman söylüyorum. 3-5 koyun gütmemiş adamdan bu ülkede siyasetçi olmaz. Bunların durumu bu. Bunlar bu işi anlamaz. Siz netice almak istiyorsanız bunları yapmak durumundasınız ve yapılan da budur. Söyledikleri sözleri aynen kendilerine iade ediyorum. Lütfen önce hükümet nedir, devlet nedir bunu bir öğrensinler her ikisi için de."

Görüşmenin nasıl sızdığıyla ilgili de konuşan Erdoğan, "Nereden, nasıl sızmıştır, bunun bütün teknik incelemelerini şu anda Milli İstihbarat Teşkilatımız yapmıştır, yapmaktadır. Ama müsaade edin de bu tür şeyleri Milli İstihbarat Teşkilatımız bütün kamuoyu ile paylaşma durumuna girmesin, ama kimse de bunun üzerinden kalkıp istihbarat teşkilatını vurmaya yönelmesin. Bunu terör örgütü zaten kendi kanallarıyla yapıyor. Varsın onlar yapmaya devam etsin, biz de işimize bakalım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir