'Türkiye ekonomisi kötüye gitmiyor'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomisinin kötüye gittiği yönündeki iddiaların darbecilerin algı operasyonları olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD temasları kapsamında Türkiye'nin New York Başkonsolosluğunda Türk-Amerikan Toplumu'nun temsilcileri ile bir araya geldi.

ABD ziyareti kapsamında, Chicago kentinde düzenlenen 53. Kuzey Amerika İslam Toplumu Kongresi'ne katıldığını, sivil toplum kuruluşları ve düşünce kuruluşlarıyla toplantılar yaptıklarını ve ayrıca medya kuruluşlarına mülakatlar verdiğini belirten Kurtulmuş, ABD İç Güvenlik Bakanı ile de görüştüğünü ifade etti.

"Türkiye ekonomisi kötüye gitmiyor"

Türkiye'nin ekonomisinin kötüye gittiği ve Türkiye'de insan hakları ihlalleri olduğu yönünde iddialarla darbecilerin algı operasyonları çabası içinde olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ellerinde en ufak bir şey yok ve olmayacak da. Türkiye ekonomisi kötüye falan gitmiyor. Darbe sonrasındaki hafta şöyle biraz sallandı, kolay değil ama 22 Temmuz sabahından itibaren yeniden bütün ekonomik göstergeler iyileşmeye başladı. Türk halkı sadece o akşam sokaklarda direnmedi ondan sonra yaklaşık 10 milyar dolar bozdurarak Türk parasını da destekledi. Böylesi kriz ortamlarında çoğunlukla insanlar daha kuvvetli gördüğü bir para birimini alır ama Türk halkı kendi cebindeki ABD Doları'nı Türk Lirası'na çevirdi. Bu da milli onura bağımsızlığa olan hassasiyetin çok açık bir göstergesidir. Bununla beraber, son bir ay içerisinde Borsa İstanbul’a yaklaşık bir milyar dolar yabancı sermaye girişi söz konusu oldu."

Fırat Kalkanı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin de değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Türkiye, Suriye'de işgalci bir kuvvet olarak bulunmuyor. Suriye'de en ılımlı muhalif kanat olan Özgür Suriye Ordusu'na destek veriyor ve operasyonu bu şekilde yürütüyor. Operasyondan ABD dahil olmak üzere bütün müttefiklerin haberi var." dedi.

Operasyonun bütünüyle uluslararası hukuktan kaynaklanan şartlar çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin hakkıdır. Üç kırmızı çizgimiz var; birincisi Türkiye'nin güney sınırlarını terörist faaliyetlerinden ve saldırılardan korumak. İkincisi o bölgede boydan boya bir PYD koridoru oluşmasını ve böylece Suriye'nin bölünme sürecinin başlatılmasının önüne geçmek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak. Biz o bölgede Kürt kardeşlerimizin varlığından asla rahatsız değiliz. Bizim karşı olduğumuz durum, örgütlerin kalkıp da kendi örgütünden başka kimseye hayat hakkı tanımaz duruma gelmesidir. O bölge yalnızca bir örgütün elinde olmasın. Üçüncüsü Amerikalılarla çok önceden anlaştığımız bir konu; Sayın Cumhurbaşkanımızın da Sayın Obama ile telefonda son kez teyit ettiği konudur. Buna göre Menbiç'in DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından PYD/YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna geçme mecburiyeti var. Amerikalılardan biz bunu bekliyoruz."

Türkiye'nin New York Başkonsolosluğundaki etkinliğe Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ve çok sayıda konuk katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir