”Türkiye görece büyük istihdam yarattı”

Maliye Bakanı Şimşek Türkiye'de yaşanan büyümenin diğer büyüyen ülkelere oranla daha fazla istihdam artışı sağladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Son bir yıl içerisinde ABD de AB de büyüdü, bir çok ülke büyüdü. Fakat bu ülkelere oranla Türkiye gerçekten önemli ölçekte, büyük dozda istihdam yarattı" dedi.

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın "BDP'nin hazine yardımı alamadığına" ilişkin eleştirileri üzerine Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak şu andaki kanunu uygulamakla mükellef olduklarını bildirdi.

Şimşek, "Ben eleştiride haklılık payı da görmüyor değilim. Öyle bir irade çıkar da bu değişiklik olursa o çerçevesinde yardım yapılabilir" dedi.

Borçların yeniden yapılandırmasında dürüst mükellefleri ödüllendirilmesi konusunun üzerinde hassasiyetle durduğunu söyleyen Şimşek, bu konu üzerinde çalışılmasını istediğini aktardı. Şimşek, "Beyana dayalı kısımlar üzerinde bir şeyler yapılabilir mi arkadaşlara 'çalışın' dedim ama şu an itibariyle son şekli verilmediği için bir taahhütte bulunmak istemiyorum" dedi.

Huzur ortamı, istikrar olursa, şiddete son verilirse, Türkiye'nin bundan büyük yararlar sağlayacağını belirten Şimşek, "Bugün Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya özel sektör yatırımlarının az gidiyor olmasında güven ortamının eksikliği çok önemli bir rol oynuyor. Varolan kaynaklarımızı daha çok insanlarımızın eğitimine, ülkemizin altyapısına, rekabet gücününün artırılmasına harcamayı kim tercih etmez ki?" diye sordu.

Şimşek, IMF İcra Direktörlerinden bir tanesinin Türkiye'ye verilmesi ihtimalinin çok yüksek görüldüğünü dile getirdi.

Güney Kore ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasını yakından takip ettiklerini belirten Şimşek, Türkiye'nin de Güney Kore ile benzer anlaşması sürecinde olduğunu söyledi.

Geçmişte bazı ülkelerin AB ile serbest ticaret anlaşması yaptıktan sonra Türkiye ile bu anlaşmayı yapmayı tercih etmediğini ifade eden Şimşek, yeni yapılan anlaşmalarda Türkiye ile de bu anlaşmaların yapılmasına dair bir ifade kullanılacağını dile getirdi.

"Gönül ister ki"

Türkiye'nin çok önemli yapısal sorunlarından bazılarının çözüme kavuşturulduğunu ama bazılarının hala mevcut olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Eğer bugün enerjide kendi kendimize yetiyor olsak cari fazla veriyoruz. Gönül ister ki enerjide daha çok verim olsun. Bunu bir kaç yıl içinde değiştirmenin imkansız olduğu ortada. Ama su kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesi konusunda son yıllarda büyük çaba olduğunu herkes taktir ediyor. Rüzgar enerjisi, nükleer enerji konusunda gecikmiş olsak da çaba olduğu bir gerçek. Bu anlamda bir çalışma var. Ar-Ge'ye son yıllarda önemli ölçüde kaynak ayırdığımız da bir gerçek. Türkiye'nin altyapısına, insana önemli ölçüde yatırım yaptığımız ve bütçeyle bunu artırdığımız da bir gerçek. Sadece 'cek, cak'larla değil. Gerçekten biz bu sorunların da farkındayız. İşsizlik de benzer bir konu. İşsizliği sadece tespitle kalmadık. Aktif iş gücü politikaları çerçevesinde güzel bir çalışma var, çaba var."

Bakan Şimşek, GAP'a 2010 yılında 3 milyar 961 milyon lira ayrıldığını, 2011 yılında da her ne kadar işsizlik fonuna yapılacak kesintiler düşecekse de aslında ayrılan kaynağın artırıldığını söyledi. Şimşek, "2011 yılında ödenek 4 milyar 144 milyon lirayla çıkartılıyor. 2012 yılında da benzer şekilde yüksek tutuluyor. 2010 yılında bölgesel kalkınma projelerine toplamda 6 milyar para ayırmıştık ve bunun hemen hemen tamamı harcanacak" dedi.

Son bir yıl içerisinde ABD, AB ve bir çok ülkede büyümenin yaşandığına işaret eden Şimşek, "Fakat bu ülkelere oranla Türkiye gerçekten önemli ölçekte, büyük dozda istihdam yarattı. Bu, bir gerçek" diye konuştu.

Birden fazla konutu olanların listesi çıkartılıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl 4'den fazla gayrimenkulü olan vatandaşların listesinin çıkartılarak onlara mektup gönderilmesi talimatı verdiğini belirterek, bu yıl da 2'den fazla gayrimenkulü olanların listesinin çıkartılmasını istediğini bildirdi.

Şimşek, 2011 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranının yüzde 11 olduğunu belirten Şimşek, bu oranın OECD ülkelerinde de yüzde 11 civarında gerçekleştiğini söyledi.

Bakan Şimşek, kayıt dışılık ile ilgili önemli adımlar atıldığını dile getirdi.

Geçen yıl 4'den fazla gayrimenkulü olan vatandaşların listesinin çıkartılarak onlara mektup gönderilmesi talimatı verdiğini ifade eden Şimşek, "Bu çok etkili oldu. Daha önce beyanda bulunmayan 140 bin kişi beyanda bulundu. Ben şimdi arkadaşlara, '2'den fazla olana bakın' diyorum. 'Serbest kazanç elde edenlere, avukatlara, doktorlara bakın' dedim. Ben bu konuyu çok önemsiyorum. Bu kadar denetim elemanı almanın temelinde bu yatıyor" dedi.

Şimşek, Meksika'da, Brezilya'da ve ABD'de de kayıt dışılık olduğunu söyledi.

OECD ülkesi olup da Türkiye gibi gelişmekte olan bir çok ülkede kayıt dışılığın yüzde 30-40 civarında seyrettiğini belirten Şimşek, "Türkiye'de vergi yükü 2008 yılında yüzde 23,5. Biz bu oranla sadece Meksika'nın üzerindeyiz, yani vergi yükünde en düşük ülkelerden birisiyiz" diye konuştu.

Bakan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele etmek için vergi kaçırmanın cezasının artırılması gerektiğine işaret ederek, göreve gelir gelmez, 'vergi kaçırmadaki hapis cezalarının paraya dönüştürülmemesi' gerektiğini söylediğini ifade etti.

Yap-işlet-devlet projelerine daha fazla kaynak ayırdıklarını belirten Şimşek, bu projeler ne kadar çok ön plana çıkartılırsa, altyapı faaliyetlerinin o kadar çabuk yapılacağını bildirdi. Şimşek, buna örnek olarak İzmit-İzmir otoyolunu gösterdi.

Şimşek, yıl sonuna doğru bütçe açıklarının artmasının, kısmen hak edişlerden kaynaklandığını söyleyerek, ekonomideki yıl sonu hedeflerinde, sadece Türkiye'de sapmalar yaşanmadığını, bir çok ülkede de sapmalar yaşandığına işaret etti.

Muhalefetin haklı eleştirileri

Şimşek, muhalefetin haklı bazı eleştirileri olduğunu söyledi.

Muhalefetin, orta vadeli programının gecikmesi konusundaki eleştirilerine katıldığını belirten Şimşek, "5018 sayılı Kanunun gereğini yerine getirmemiz lazım" diye konuştu.

Bakan Şimşek, IMF'in son 12 ay içerisinde Türkiye'ye ilişkin rakamlarını 4 kez değiştirdiğini, revize ettiğini dile getirdi.

Muhalefetin ikinci bir haklı eleştirisinin de özelleştirme hedefindeki büyük sapmalar konusunda olduğunu ifade eden Şimşek, özelleştirmelerin bugüne kadar bütün hükümetler döneminde yapıldığını bildirdi. Şimşek, bu dönemde özelleştirmeden elde edilen gelirin 30 milyar dolarlık kısmının Hazine'ye verildiğini belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, Çin'den gelen malların gözetim ve denetime tabi tutulmasının önemine işaret etti.

Vergi gelirlerinde yüzde 10,5'lik artış öngördüklerini vurgulayan Şimşek, "Basın toplantısında sigara ile ilgili soruya cevap verirken, 'insan sağlığı daha ön plandadır' dedim. Ama iki konu karıştı. Yoksa vatandaşımızın tercihlerine, yaşam tarzına ilişkin hiç bir şekilde değerlendirme yapma konumunda değilim" diye konuştu.

"Vergiler oran olarak düşürüldü"

Mehmet Şimşek, 13 Şubat 2008'de şarap vergisinde yüzde 46'lık, bazı alkollü içkilerde de yüzde 15'lik indirim yaptıklarını, ancak sigaranın ÖTV'sinde son yıllarda ciddi miktarda artışa gittiklerini dile getirdi.

Vergilerin son dönemde oran olarak düşürüldüğünü ifade eden Şimşek, gelir vergisinde hem üst dilimde hem de alt dilimde indirime gidildiğini, KDV'nin gıda gibi bazı sektörlerde azaltıldığını söyledi.

Bakan Şimşek, bugün Türkiye'nin ihtiyacı olan memuru alabildiğini; memuruna ve emeklisine enflasyonun ötesinde imkan sağladığını, yatırımlarda da azalmaya gitmediğini kaydetti.

Şimşek, "2006'da kurumsal ek ödemesi olan memur 100 lira alıyor idiyse, olmayan 67 lira alıyordu. 2011 ocak itibariyle kurumsal ek ödemesi olan 9/1 memur 100 lira alıyorsa, olmayan 92 lira alacak. Fark 33 liradan 8 liraya düştü. Bu önemli bir gelişmedir" diye konuştu.