Türkiye ve Afganistan, enerjide işbirliği yapacak

Türkiye, Afganistan'a enerji mevzuatı konusunda eğitim verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye ve Afganistan, enerji alanında işbirliği yapmak üzeer bir mutabakat zaptı imzaladı. Buna göre Türkiye, Afganistan'a enerji mevzuatı konusunda eğitim verecek, bu ülkenin kaynaklarının özel sektör tarafından değerlendirilebilmesine imkan tanıyacak bir yapı kurulacak.

Afganistan ile Türkiye arasında "Enerji ve Mineral Kaynaklar Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı" imzalandı. Zapta Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afganistan adına da Madenler Bakanı Vahidullah Şehrani imza koydu.

Enerji Bakanlığında yapılan imza töreninde konuşan Bakan Yıldız, Afgan Bakan ve heyeti ile Afganistan'daki zengin maden rezervlerine Türkiye olarak koyabilecekleri katkı ve özel sektörle beraber yapılabilecek çalışmalar konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Bugün imzaladıkları mutabakat zaptı çerçevesinde Afganistan'a enerji mevzuatı konusunda eğitim katkısı vereceklerini kaydeden Yıldız, iki ülkenin oluşturacağı Enerji Çalışma Grubu'nun enerji konusunda neler yapılabileceğini değerlendireceğini bildirdi. Yıldız, "Zengin Afganistan kaynaklarının özel sektör tarafından da değerlendirilebilmesine imkan tanıyacak bir yapı kurulacak. Bunlar da öncelikle teknik çalışmalar ve yol haritaları çıkartıldıktan sonra görüşülecek" dedi.

Dış ülkelerle ilk anlaşma Türkiye ile

Afganistan Madenler Bakanı Vahidullah Şehrani de söz konusu mutabakat zaptının imzalanmasının Afganistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi ve derinleşmesine katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi. Afganistan olarak Türkiye'nin kendi kaynaklarını yönetme konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydeden Şehrani, "Ayrıca bu mutabakat zaptı Türkiye'den Afganistan'a yatırım gelme konusuna da yol açacaktır" diye konuştu.

Mutabakat zaptının Afganistan'ın bir dış ülke ile madencilik konusunda yaptığı ilk mutabakat zaptı olduğuna dikkat çeken Şehrani, "Bu mutabakat zaptı iki ülke arasında yapılabilecek işbirliği ile ilgili önemli hususları kapsamaktadır. Afgan personelinin eğitimi, yatırım ortamının yaratılması gibi hususlar yer almaktadır. Bu mutabakat zaptı hidrokarbon rezervleri dışından maden rezervlerimizi de kapsamaktadır" şeklinde konuştu.

Afganistan'da 5 adet ana hidrokarbon havzası bulunduğunu belirten Şehrani, bunlardan ikisinde arama çalışmalarının tamamlandığını ve söz konusu iki havzada 5 trilyon metreküp doğalgaz, 3,5 milyar varil de ham petrol rezervi bulunduğunu bildirdi. Söz konusu havzalarda arama çalışmaları yapılırsa daha fazla rezerv bulunacağından emin olduklarını söyleyen Vahidullah Şehrani, "Yakın gelecekte hidrokarbon sahalarıyla ilgili bir ihaleye çıkacağız, hem ülkemizde elektrik üretimi hem de ham petrol üretimi için. Bu sürece büyük Türk şirketlerini davet ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir