Türkiye, Yemen'de doğalgaz aramaya talip

Enerji Bakanı Yıldız, Yemen Enerji Bakanı Somae'ye, Yemen'deki doğalgaz kaynaklarıyla alakalı Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir aramaya faaliyetine girebileceklerini iletti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlıkta Yemen Elektrik ve Enerji Bakanı Saleh Somae ile görüştü.

Yıldız, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, son derece verimli bir toplantı yaptıklarını söyledi.

İki ülkenin kendi arasında gerçekleştirebileceği enerji projeleri üzerinde durduklarını dile getiren Yıldız, yarına kadar enerjiyle ilgili bir mutabakat zaptı oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti.

Yıldız, Yemen'in enerji ihtiyacını karşılaşacak bir model kurulmasından yana olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye bu sorumluluğu almak istiyor"

"Bu sorumluluğu almayı Türkiye kabul ediyor ve istiyor. Çünkü orada kurulacak olan yenilenebilir, ithal kömür, doğalgaz kaynaklarıyla ilgili bütün hazırlıklar özel sektör tarafından yapılacaktır. Yemen'deki doğalgaz kaynaklarıyla alakalı Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir aramaya, faaliyetine girebileceğimizi kendilerine ilettim. Bölgenin her yanında doğalgaz arama girişimlerimiz devam etmekte. Özellikle enerji alanındaki işbirliğinden iki ülkenin de kazanacağına inanıyorum."

Yemen Elektrik ve Enerji Bakanı Saleh Somae de iki ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasının bakanlıklar arasındaki işbirliğiyle çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

İşbirliğinin Yemen Petrol Bakanlığı ile daha da gelişeceğini ifade eden Somae, eğitim ve enerji kaynaklarının bu işbirliğinde önemli çalışma alanları olacağını dile getirdi. Somae, işbirliği konularının yarın imzalanacak mutabakat zaptında yer alacağını belirtti.

"Arama talebini parlamentomuza sunacağız"

Somae, Türkiye'nin Yemen'de doğalgaz arama yapması konusundaki soruları yanıtlarken, "Petrol ve doğalgazda zengin bölgelerimiz mevcut. Bu tür yatırımlarda Türkiye'nin öncülük sahibi olacağını düşünmekteyiz. Yemen'deki tüm bakanlıklar Türkiye'ye kardeşçe ve dostane bakmakta arama faaliyetiyle ilgili konuları parlamentomuza sunacağız" dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin doğalgazda 5 ülkeden tedarikte bulunduğunu anımsatarak, tedarik yapılan ülke ve güzergah sayısını çeşitlendirmek istediklerini söyledi.

"TPAO olarak bir arama faaliyetine gitmek için karar alacağız"

Doğalgaz tedariki yapılan ülke sayısını 2023'e kadar 8-9'a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yıldız, "Yemen'in bu ülkelerden birisi olmasını tercih ederiz. Orada ruhsatlandırılması halinde TPAO olarak bir arama faaliyetine gitmek için karar alacağız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir