Türkiye yen cinsi tahvil ihracı için üç bankayı yetkilendirdi

Hazine Müsteşarlığı Türkiye'nin yen cinsinden ihraç etmeyi planladığı 4.5 milyar dolarlık tahvil için Daiwa, Nomura ve SMBC Nikko bankalarını görevlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye, yen cinsi tahvil ihracı için Daiwa, Nomura ve SMBC Nikko olmak üzere üç bankayı yetkilendirdi.

Thomson Reuters servislerinden IFR'da yer alan haberde tahvilin ihracına Japan Bank for International Cooperation (JBIC) tarafından garanti getirildiği belirtildi.

Bu yıl uluslararası piyasalardan tahvil ihracı yoluyla 4.5 milyar dolar finansman sağlaması öngörülen Türkiye, Ocak ayında 1.5 milyar dolar tutarındaki dolar cinsi 10 yıl vadeli Eurobond ihracıyla yılın ilk dış ihracını gerçekleştirmişti.

Dolar cinsi ihraç ile uluslararası piyasalardan tahvil ihracı hedefinin üçte biri yılın ilk ayında tamamlanırken, ekonomi yetkilileri Hazine'nin Japon yeni cinsi tahvil ihracı fırsatlarını da değerlendirmeyi planladığını, yatırımcı tabanını genişletmek ve enstrüman çeşitliliğini artırmak üzere farklı para birimleri ve farklı piyasalardaki imkanların da araştırılmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Hazine geçen yıl Mart ayında yine JBIC garantili 10 yıl vadeli samuray tahvil ihracıyla 180 milyar yen (yaklaşık 2.17 milyar dolar) tutarında borçlanmıştı. Söz konusu tahvilin kupon oranı yüzde 1.87, yani ihraç tarihindeki yen swap oranı '+ 48' baz puan olarak gerçekleşmişti. İhraç gelişmekte olan bir ülkenin yaptığı en yüksek tutarlı tahvil ihracı olmuştu.

Türkiye geçen yıl itibariyle 2000 yılından bu yana ilk defa yen cinsi borçlanmıştı. 1992 ile 2000 yılları arasında samuray ve euro yen piyasasında 15 seri samuray, 4 adet de Euro-yen olmak üzere toplamda 19 ihraç gerçekleştirdi ve bu ihraçlarla yaklaşık olarak 8 milyar dolar karşılığı finansman sağladı.

Hazine'nin geçen yıl uluslararası sermaye piyasalarından bir tanesi JBIC garantili yen tahvili ihracı olmak üzere gerçekleştirdiği üç ihraç ile toplamda yaklaşık 4.3 milyar doları karşılığı finansman sağladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir