Türkiye'de lodos alarmı

İç ve batı bölgelerde etkili olan şiddetli lodos hayatı olumsuz etkiliyor. Birçok şehirde fırtına nedeniyle binaların çatısı uçtu, tekneler battı. Fırtına nedeniyle oluşan kazalarda 3 kişi hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurdu etkisi altına alan fırtına, yaşamı olumsuz etkiliyor. İç ve batı bölgelerde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle oluşan kazalarda 3 kişi hayatını kaybetti, tekneler battı, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu, yaralılar var.

Fırtına hayatı felç etti

İstanbul'u fırtına vurdu

İstanbul'da şiddetli lodos nedeniyle bazı binaların çatısı uçtu. Boğaziçi Köprüsü bir süre ulaşıma kapatıldıktan sonra tek yönlü olarak tekrar açıldı. Harbiye'de inşaat iskelesi polis merkezinin üzerine düştü, iki kişi yaralandı. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin çatısı uçtu. Lodos fırtınası nedeniyle İstanbul İtfaiyesi de alarma geçti. Meteoroloji fırtınanın yarın öğle saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi.

Vali Mutlu: 300 binanın çatısı uçtu

 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentteki fırtına nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesine çatılarla ilgili 300 civarında ihbar geldiğini, çatılardan dolayı Çekmeköy ve Harbiye'de birer yaralı olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi.
 
Şiddetli lodos nedeniyle kent genelinde 300 çatı uçması ve 100 ağaç devrilmesi ihbarı alan İstanbul İtfaiyesi, bunlardan 200'üne müdahale etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, kent genelinde 300 çatı uçması ve 100 ağaç devrilmesi ihbarı alan İstanbul İtfaiyesi'nin, bunlardan 200'üne müdahale ettiği vurgulandı.
Açıklamada, ''Alarmda olan İstanbul İtfaiyesi, tüm gruplarıyla olaylara müdahale ediyor. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri ve hizmet veren müteahhit şirket personeli de ihbarlar doğrultusunda devrilen ağaçları kaldırıyor'' denildi.
 
Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat
 
Bu arada, kuvvetli fırtına nedeniyle oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı da vatandaşlar uyarıldı.
Belediyeden yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''İstanbul genelinde kuvvetli fırtına nedeniyle oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Vatandaşlarımızın cihazın bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir. Lodos (güney-batı) yönünden kuvvetli esen rüzgar, aralıklarla hamle yaparak fırtına seviyesine (saatte 60-80 km) ulaşmaktadır.''
 
Başına kiremit düşen kişi yaralandı
Öte yandan, Beyoğlu Tünel'de bir binanın çatısından kafasına kiremit düşen bir vatandaş yaralandı. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan kişinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Başakşehir Şahintepe Mahallesi Yunus Sokak 63 numaralı binanın çatısının uçması sonucu, yolda park halinde bulunan araçlarda maddi hasar meydana geldi.
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin çatısından uçan kiremitler de bazı araçların hasar görmesine neden oldu.
Boğaziçi Köprüsü'nde ulaşım kontrollü sağlanıyor

İstanbul'da etkili olan lodos nedeniyle Boğaziçi Köprüsü'nde ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

Rüzgarın hızının saatte 90 kilometreyi geçmesi halinde ulaşımın kontrollü olarak sağlandığı Boğaziçi Köprüsü, anlık olarak saatte 117 kilometreye çıkan rüzgarın etkisinde kaldı. Bunun üzerine güvenlik kuvvetlerince Boğaziçi Köprüsü girişlerinde trafik durdurularak, araçların kontrollü olarak geçişine izin verildi.
Rüzgarın hızının bir ara 120 kilometreyi geçmesi nedeniyle trafik tamamen durduruldu.
Aynı uygulama, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de gerçekleştirildi.
Yetkililer, uygulamanın rüzgarın hızına bağlı olarak süreceğini kaydetti.
 
İDO seferleri iptal
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO), kentte etkili olan lodos nedeniyle iç ve dış hatlarda bazı seferleri iptal etti.
İç hatlarda Bostancı-Kadıköy-Yenikapı-Bakırköy deniz otobüsleri seferleri şu an yapılamıyor.
Dış hatlarda ise saat 15.30'daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri ile saat 14.00'teki Pendik-Yalova ile Yalova-Pendik hızlı feribot seferleri iptal edildi.
 
THY'nin yarınki 42 seferi iptal
 
Türk Hava Yolları (THY) İstanbul'da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle yarınki 42 iç ve dış hat seferini iptal etti.
Buna göre, THY, yarın Atatürk Havalimanı'ndan yapılması planlanan Bologna, Nice, Moskova, Tel aviv, Lefkoşa, Sanaa ve Musul dış hat seferleri ile Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Antalya, İzmir, Trabzon, Van ve Erzurum'a olan bazı iç hat seferleri iptal edildi.
 
Duyuruda, yolcuların havalimanına gelmeden önce uçuşlarını (444 0 849) numaralı çağrı merkezi'nden veya THY'nin internet sitesi üzerinden kalkış-varış uygulaması ile kontrol etmeleri istendi.
 
Bu arada, etkili olan lodos nedeniyle THY'nin Bağdat ve Biritish Airways'in Londra'dan gelen uçağı Atatürk Havalimanı'na inişi sırasında ani değişen rüzgar nedeniyle pisti pas geçti. Uçakların daha sonra normal olarak inişlerini gerçekleştirdikleri öğrenildi.
 
Ayrıca, Atatürk Havalimanı'ndaki 223 numaralı körükte, Lefkoşa'ya gitmek üzere park halinde bulunan THY'ye ait uçak da rüzgar nedeniyle yaklaşık yarım metre yerinden kaydı. Şiddeti lodos nedeniyle havalimanı çevresindeki bazı reklam panolarının da yerlerinden düştüğü belirtildi.
DHMİ yetkilileri de, şiddetli lodos nedeniyle Atatürk Havalimanı'na uçakların iniş ve kalkışlarda yaşanan gecikmelerin sürdüğünü kaydettiler.
 
İnşaat iskelesi Polis Merkezi'nin üzerine devrildi
 
Şişli'de inşaat halindeki binanın iskelesi ve dışındaki perde, tadilatta olan Harbiye Polis Merkezi'nin üstüne ve yola devrildi
 
İstanbul'da etkili olan şirretli lodos nedeniyle Teşvikiye Caddesi'nde inşaat halindeki binanın iskelesi ve üzerinde reklam panosu olan dış perdesi çöktü. İskelenin bir kısmı, inşaatın yanında bulunan ve tadilat halindeki Harbiye Polis Merkezi'nin üzerine bir kısmı da yola devrildi.
 
Yolda park halinde olan 34 TFP 07 plakalı ticari taksi, devrilen iskelenin altında kalırken, hafif yaralanan sürücüsü, vatandaşlar tarafından araçtan çıkarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yine park halindeki bir otomobilin de inşaattan kopan parçalardan dolayı camları kırıldı.
 
İtfaiye ekipleri iskeleyi ve kalan perdeyi binadan sökmek için merdivenle çalışma yaparken, arama kurtarma ekipleri de enkaz kaldırma çalışmasını sürdürüyor.
 
Fırtına yarın öğlene kadar sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, öğle saatlerinden itibaren İstanbul'da etkili olmaya başlayan kuvvetli fırtınanın, yarın öğle saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da etkili olan lodos nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda rüzgarın hızının son saat itibarıyla saatte 100 kilometreye ulaştığı kaydedildi.
 
Açıklamada, "Öğle saatlerinde İstanbul'da etkili olmaya başlayan kuvvetli fırtına, yarın öğle saatlerine kadar devam edecek" ifadelerine yer verildi.
 
Yapılan son değerlendirmelere göre, rüzgarın Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Marmara'nın güneyi ile akşam saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi genelinde lodos şeklinde, (60-80 zaman zaman hamleli olarak 100 kilometrem/saat) esmesinin beklendiği belirtildi.
 
Öte yandan açıklamada, kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği ifade edildi.
Oluşması muhtemel risklerin, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi olarak belirtildi. Açıklamada, görülen kuvvetli lodosun etkisiyle toz taşınımının beklendiği ve bu nedenle görüş mesafesinde düşüş, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksama olabileceğine değinildi.
Açıklamada, bu olumsuzluklara karşıda vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.
 
Başkentte fırtına
Ankara'da şiddetli rüzgar nedeniyle toz bulutu oluşurken, bazı binaların çatıları uçtu, ağaçlar devrildi ve araçlarda hasar meydana geldi.
Başkent, zaman zaman etkisini arttıran rüzgar nedeniyle toz bulutuyla kaplandı. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü ve İbn-i Sina Hastanesi'nin de aralarında bulunduğu bazı binaların çatıları rüzgarın etkisiyle uçtu.
Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü önünde park halinde bulunan, Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer'e ait makam aracı, üzerine çatı parçasının düşmesi sonucu hasar gördü.
Öte yandan, kentin farklı noktalarında da ağaçlar ve trafik levhaları devrildi. Atatürk Bulvarı Akay Kavşağı girişinde, trafik levhası rüzgarın etkisiyle yol üzerine devrildi. Nenehatun Caddesi'nde de park halindeki araç, üzerine ağaç devrilmesi sonucu hasar gördü.
Büyükşehir belediyesi yetkilileri, yaklaşık 25 ihbar aldıklarını, belediye ekiplerinin rüzgar nedeniyle meydana gelen olaylara anında müdahale ettiğini bildirdi.
 
Cami minareleri yıkıldı
Haymana'daki Paşa Camisi'nin minaresi fırtına nedeniyle Cimcime Meydanı'na, ilçeye bağlı Kerpiç Köyü Camisi'nin minaresi ise köy imamının evinin üzerine devrildi. Olayda imamın evinde maddi hasar meydana geldi.
Bu arada, fırtına nedeniyle Cumhuriyet Caddesi'ndeki bazı dükkanların camının patladığı, kent merkezindeki bir çok evin de çatısının uçtuğu belirtildi.
Haymana Belediye Başkanı Hacı Aysu, yaptığı açıklamada, fırtına nedeniyle ilçede hayatın olumsuz etkilendiğini, belediye hoparlörlerinden halkın evlerinden ve iş yerlerinden dışarı çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunduklarını söyledi.
Polatlı çöplüğünde öğle saatlerinde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Polatlı Belediyesi itfaiye ekiplerince müdahale edilen yangın kontrol altına alındı.
 
Dumandan 5 kişi etkilendi
Geçimlerini çöpten kağıt toplayarak sağlayan ve yangın sırasında bölgede bulunan Ali Rıza Satılmış, Murat Congel, Feyzullah Congel, Mustafa Körpe ve Murat Dal dumandan etkilendi.
Duatepe Devlet Hastanesi'ne kaldırılan söz konusu kişilerden Mustafa Congel'in sağlık durumunun ağır olduğunu bildirildi.
Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, yangının kontrol altında olduğunu, 80 kilometre hızla esen rüzgarın söndürme çalışmasını olumsuz etkilediğini söyledi.
 
Bala'da baca yangını
Kartaltepe Mahallesi'nde Mustafa İmir'e ait evin bacasında şiddetli fırtına nedeniyle yangın çıktı. Yangında konutun bir bölümü zarar görürken, evde bulunan Güllü İmir (42) ile Elif İmir (19) dumandan etkilendi.
Komşuların yardımıyla evden çıkarılan Güllü ve Elif İmir, ambulansla Bala Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Öte yandan ilçedeki Ankara Büyükşehir Belediyesi Bala Gençlik Merkezi'nin dış cephesi de şiddetli fırtına yüzünden zarar gördü. Dış cephe kaplamalarının ana yola düştüğü gözlenirken, ilçedeki bazı binaların da çatıları uçtu.
Enerji nakil hatlarının da şiddetli fırtına sebebiyle zarar gördüğü ilçeye elektrik verilemediği bildirildi.
 
Elektrik direkleri devrildi
Gölbaşı'nda etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle Seymenler Mahallesi'nde bir apartmanın çatısının uçması dolayısıyla binanın yanında park halindeki 2 otomobilde maddi hasar oluşturdu. İncek Mahallesi'nde ise 6 adet elektrik direği yıkıldı.
İncek TED Kavşağı'nda yıkılan elektrik direğine 06 TBJ 56 plakalı askeri araç çarptı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi. Bu arada, Mogan Gölü'ndeki sularda 3-4 metrelik dalgalar kıyıya vururken, fırtına, göl içerisindeki kamış ve atıkları da kıyıya taşıdı.
 
Motosiklet şarampole uçtu
Denizli’nin Çal İlçesi’ne bağlı Kaplanlar Köyü’nde çiftçi 28 yaşındaki İsmail Karagönlü, motosikletiyle seyir halindeyken, şiddetli lodos nedeniyle dengesini kaybetti ve aracıyla savrulup şarampole uçtu. Karagönlü, olay yerinde hayatını kaybetti.
 
 
Bolu'da evin çatısı uçtu: 1 ölü, 1 yaralı
 
Göynük'te etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle bir evin çatısının uçması sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Alınan bilgiye göre, İbrahimözü köyü Safranlar Mahallesi'nde şiddetli rüzgar nedeniyle hasar gören evinin çatısını onarmaya çalışan Ali Lafçı ve komşusu Mehmet Dilmen, çatıyla birlikte düştü.
Lafçı olay yerinde hayatını kaybederken, komşusu Dilmen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Göynük Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Dilmen'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
 

Tekneler battı, ağaçlar devrildi

Muğla ve ilçelerinde de kuvvetli yağış ve fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. Rüzgarın hızı zaman zaman saatte 80 kilometreye ulaştı.

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, il genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak etkisini gösteriyor. Rüzgar, güney ve batı yönlerden yer yer fırtına şeklinde esiyor. Fırtına nedeniyle Muğla'da çok sayıda iş yerinin tabelaları düştü. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait çadır spor salonunun çatısındaki brandalar uçtu.
Sürücüler ve vatandaşlar, fırtına ve yağış nedeniyle zor anlar yaşadı.

Marmaris ve Bodrum

Marmaris'te sabah saatlerinden itibaren güneybatı yönünden esen lodos etkisini göstermeye başladı. Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan fırtına, ilçede çok sayıda ağacın devrilmesine ve çatıların zarar görmesine neden oldu. İş yerlerinin büyük kısmının açılmadığı Marmaris'te, işe gitmek zorunda kalanlar ise rüzgar nedeniyle yürümekte güçlük çekti.
Marmaris Otogarı'nda kırılan ağaç dalları, enerji nakil hatlarına zarar verdi. İtfaiye ekipleri ve elektrik dağıtım şirketi görevlilerinin yaptığı çalışmayla ağaçlar kaldırılırdı. Siteler Mahallesi'nde kırılarak yola düşen büyük bir dal nedeniyle sokak uzun süre trafiğe kapalı kaldı.
Dalga boyunun 5 metreyi bulduğu ilçe sahillerinde, Azmak Deresi'ndeki balıkçı tekneleri batma tehlikesi geçirdi. Yat limanında tekneleri bulunan denizciler de zor anlar yaşadı.Yükselen dalgalar nedeniyle yat limanındaki restoran ve kafelerin içi suyla doldu. Fırtına ve dalgalardan çok sayıda masa, sandalye ve reklam tabelası zarar gördü.
Rüzgarın saatteki hızının 80 kilometreye ulaştığı Bodrum'un Ortakent-Yahşi beldesi Yalı Mahallesi'ndeki bazı telefon direkleri devrildi. Ortakent Yahşi sahilindeki bir iskele ise fırtına nedeniyle yerinden sökülerek karaya sürüklendi. Limanda demirli bulunan 3 balıkçı teknesi battı, 10 teknede ise maddi hasar meydana geldi. Tekne sahipleri bölgeye gelerek zarar gören teknelerini kurtarmaya çalıştı. Büyük hasar oluşan tekneler demirli bulundukları yerden çıkartılarak kamyonete taşındı.

Elektrik trafosunda yangın çıktı

Ortaca, Yatağan, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan ve hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan rüzgar, yaşamı olumsuz etkiledi. Rüzgar nedeniyle elektrik kesintileri yaşandı.
Ortaca'da sabah saatlerinde başlayan rüzgarın etkisiyle birçok yerde ağaçlar devrildi. Yola devrilen ağaçlar, trafiğin aksamasına neden oldu. İlçeye bağlı Eskiköy'de bulunan bir elektrik trafosunda yangın çıktı. Kısa sürede söndürülen yangının ardından trafoda onarım çalışmalarına başlandı. Dalaman'da iş yerinin üzerine devrilen ağaç, maddi hasara yol açtı. Köyceğiz'de ise demirli bir tekne battı.
Yatağan ilçesinde fırtına nedeniyle elektrik direkleri ve ağaçlar devrildi. Bazı bölgelere elektrik verilemiyor.

İzmir'de lodos

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ AŞ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, iptal edilen vapur seferlerine lodosun kesilmesiyle yeniden başlandığı bildirildi. Yetkililer, vapur seferlerinin normale döndüğünü belirtti.
 
Eskişehir'de üniversite öğrencisi yaralandı
Eskişehir'de Deliklitaş Mahallesi Hamamyolu'nda fırtına nedeniyle devrilen ağacın altında kalan üniversite öğrencisi Kerim Yıldırım (26) yaralandı. 112 Acil Servis ekiplerince Yunusemre Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yıldırım'ın hayati tehlikesi olmadığı öğrenildi.
Fırtına nedeniyle bazı iş yerlerinin tabelaları zarar gördü, Eskişehirspor Tesisleri'ndeki antrenman sahasının koruma telleri devrildi, bazı binaların çatılarında hasar meydana geldi. Cep telefonlarıyla iletişim sağlanamadı.
 
Karaman'da şiddetli rüzgar
Karaman-Konya karayolunun 15. kilometresinde aşırı rüzgar nedeniyle yol kenarındaki karpuz tarlasının üstündeki naylonlar, karayoluna uçtu. Yolu kaplayan naylonları kaldırmaya çalışan trafik polisleri zor anlar yaşadı.
 
Meteroloji'den uyarı
İç ve batı bölgelerde fırtınanın etkili olduğu, rüzgarın Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Marmara'nın güneyi ile akşam saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi genelinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi.
 

İstanbul'da 3'ü ağır 31 kişi yaralandı

Yaklaşık 30 dakika süren lodos nedeniyle 3'ü ağır olmak üzere 31 kişi, uçan çatı parçalarından yaralandı.İstanbul'u etkisi altına alan ve yaklaşık 30 dakika süren şiddetli lodos nedeniyle 31 kişi, uçan çatı parçalarından yaralandı. Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, fırtına ile birlikte binaların çatılarından uçan parçalarla yaralanan Avrupa yakasında 21, Anadolu yakasında 10 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı.

İstanbul genelinde 350 çatı uçması ve 118 ağaç devrilmesi ihbarında bulunuldu ve ihbarların tamamına müdahale edildi.

Alarmda olan İstanbul İtfaiyesi ekiplerinin yanı sıra Park Bahçeler, Yol Bakım, Zabıta, Atık Yönetimi ekipleri de 1.400 personel ve 600 araç ile çalışmalarına devam ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir