Türkiye'den Rum gazına yeşil ışık

Enerji Bakanı Yıldız, Doğu Akdeniz de çıkan enerji kaynakları için, "Türkiye'nin üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Ticaret Odası'ndaki (İTO) Akdeniz Enerji Konferansı'na katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs üzerinden gelecek doğalgaz hattına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 'Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları istismar etmeyiz' diyen Yıldız, "Ekonomik olarak en fizıbl olan budur. Böyle projede de istismar etmeyiz. Ve daima dünyada enerji sektörünün bir barışçıl amaçla kullanılması gerektiğine inanan ve bunu da uygulayan bir yapı içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı. 

Bakan Yıldız, enerjinin artık başka stratejilerin  işbirliğine göre yapıldığını belirterek, "Enerji, adeta rakibe göre  oyun planlarının hazırlandığı bir sektör haline geldi. Petrol ve doğalgaz yeraltındayken, savaşın yer üstündeyken de bir barışın gerekçesi olarak kullanıldığı bir alan haline geldi"dedi. Türkiye'nin bunlar karşısında ne pahasına olursa olsun enerjiyi bir barışın gerekçesi olarak kullanmaya devam edeceğini vurgulayan Yıldız, "Yalnızca AB'nin doğalgazdaki arz güvenliğiyle alakalı değil, bütün komşularıyla da gerek arz güvenliğinin gerekse bütüncül bakış açısının oluşturulmaya çalışıldığı bir enerji politikası ve stratejisi haline gelecektir" diye konuştu.

'Putin ve Yunanistan ziyaretleri son derece verimli geçti'

Yunanistan ve Putin ziyaretlerini de değerlendiren Yıldız, ziyaretlerin yalnızca Türkiye-Rusya, Yunanistan-Türkiye'yi ilgilendiren değil, aynı zamanda bölgeyi de yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Yıldız, "Ziyaretler son derece olumlu geçti. Tabi tüm bunların yansımalarını da çok iyi takip etmemiz lazım. Ukrayna  kriziyle beraber AB'nin bir kez daha gaz tedarikiyle alakalı, gaz tedariki yaptığı ülkelerin çeşitlendirilmesiyle alakalı, o ülkelerin güzergahlarının çeşitlendirilmesiyle alakalı birçok başlık tekrar gündeme geldi" dedi.

'Cezayir ile ham petrol dahil petrol ürünleri için görüşüyoruz'

Bakan  Yıldız,Cezayir'den ham petrol dahil petrol ürünleri alımını görüştüklerini de ifade etti. Yıldız, "Cezayir'den 1 Ocak 2015'ten itibaren 10 yıl süreyle alacağımız yıllık 4-4.4 milyar metreküplük LNG Ocak-Şubat aylarında yoğunlaşacak" dedi.
              
Yıldız Türkiye'nin arz güvenliğini sağlamak için birçok ülkeyle görüştüğünü de belirterek, Irak'tan da doğalgaz almak istediklerini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir