”Türkiye'nin müzakere süreci kesintisiz devam ediyor”

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Pierini, AB ile yürütülen müzakere sürecinin yoğun ve uzun bir süreç olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAYSERİ - Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, "Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin, kesintisiz olarak ve geri adım atılmadan devam ettiğini" belirtti.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Kayseri Kadın Girişimci Kurulu işbirliğiyle KTO'da düzenlenen, "AB Sürecinde Türkiye'de Kadın" konulu konferansın açılışında konuşan Büyükelçi Pierini, Türkiye ile müzakerelerin 2005 yılı ekim ayında 27 ülkenin oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlatarak, müzakere sürecinin amacının Türkiye'deki mevzuatın AB standartlarına getirilmesi olduğunu ifade etti.

AB ile yürütülen müzakere sürecinin yoğun ve uzun bir süreç olduğunu, yoğun bir çalışma ile sürdürüldüğünü vurgulayan Büyükelçi Pierini, bazen Türkiye'ye haksızlık ve adaletsizlik yapıldığı veya sürecin uzatıldığı yönünde eleştiriler aldıklarını kaydetti.

Bu tür eleştirilerin haksız olduğunu, AB üyesi ülkelerin de aynı süreci yaşadıklarını, hatta İngiltere'nin müzakerelerinin 2 kez veto edildiğini anımsatan Pierini, şunları söyledi:

"Katılım öncesi programın amacı, Türkiye'deki kurumları AB standartlarına getirmektir. Bu program kapsamında, 250 aktif proje yürütüyoruz. Mesela, Genelkurmay Başkanlığı ile kısa süre içinde bir proje yürüteceğiz. Askerlere, cinsiyet, insan hakları gibi konularda eğitim vereceğiz. Yine polise insan hakları eğitimi verilecek. Eğitim ve gıda güvenliği gibi konularda programlarımız var.

Bu programlarda, cinsiyet eşitliğinin sağlanması projeleri de büyük önem taşıyor. Kadınların iş dünyasında az temsil edilmesi, az istihdam edilmesi, aile içi şiddete maruz kalması, yoksullukla daha çok karşı karşıya kalması gibi sorunlar sadece Türkiye'de değil, AB'de de karşılaştığımız sorunlar. Bu sorunların çözümü için çalışıyoruz. Bazen bu tür sorunlarla mücadele ile yürüttüğümüz müzakere süreci eleştiriliyor. Ama önemli olan Türkiye'nin AB ile müzakere süreci, kesintisiz olarak ve geri adım atılmadan devam ediyor."

"AB vatandaşları, Türkiye'ye karşı önyargılılar"

AB ülkelerinde yaşayan insanların Türkiye hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, bu nedenle önyargılı olduklarını da ifade eden Büyükelçi Pierini, bu önyargıların kırılması ve Türkiye'nin tanıtımı için çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'nin modernliğini gören AB vatandaşlarının şaşırdığını bildiren Pierini, "AB vatandaşları, Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda büyük bir göç yaşanmasından korkuyor. Türkiye'ye karşı önyargılılar. Bu önyargıları kırmamız gerekiyor" dedi.